CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI: Do 19 sati glasalo 66.9 odsto birača

02. Apr. 2023. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje CeMI, izlaznost do 19 sati u Crnoj Gori iznosila je 66.9 odsto, saopšteno je iz te organizacije.

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je u južnoj regiji do 19 sati glasalo je 60.4 odsto, centralnoj 71.6 odsto i sjevernoj 65 odsto.

„U Podgorici do 19 sati glasalo je 72.6 odsto, Nikšiću 74.8 odsto,  Baru 59.9 odsto i Bijelom Polju 67.9 odsto“, rekla je Bjelić.

Govoreći o uporednim podacima u odnosu na ranije izbore, Bjelić je kazala da je izlaznost u prvom krugu predsjedničkih izbora do 19 sati bila 60,5 odsto, na predsjedničkim izborima 2018. godine do 19 sati iznosila je 58,6 odsto, na parlamentarnim 2020. godine 74,9 odsto.

„U Bijelo Polju, na BM 44: prijavljeno je da je glasačka kutija slomljena, usljed čega je glasanje na ovom BM prekinuto. Nakon sat vremena je pristigla nova biračka kutija, pa je OIK jednoglasno odlučio da se glasanje nastavi i da će biti produženo za sat vremena, koliko je bilo u prekidu“, navela je Bjelić.

Ukazala je da je na BM 4 u Domu kulture u Ulcinju, birač preko video poziva, vidno vadeći telefon, vršio glasanje, što je suprotno članu 69a ZIOPa. Birački odbor nije reagovao na ovu nepravilnost i nije proglasio listić nevažećim.

„U Herceg Novom, na BM 2 u Sutorini, prijavljeno je kršenje odredbi kojim se reguliše tajnost glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa na način što član BO provjerava birački spisak i putem telefona javlja nepoznatim osobama da li su i koji birači izašli na glasanje ili nijesu“, rekla je Bjelić.

Istakla je i da u kontinuitetu nam pristužu prijave nepravilnosti koje se odnose na nekompletan sastav biračkih odbora, fotografisanje glasačkih lističa i glasno saopštavanje imena i prezimena birača.

Pozvala je sve da prate veb sajtove www.ferizbori.me i www.cemi.izbori.org.me, zvanične profile na društvenim mrežama, Facebook, Twitter  i Instagram, kao i programe regionalnih, nacionalnih i lokalnih emitera.  

Projekat „Građansko nadgledanje predsjedničkih izbora u Crnoj Goru 2023“ omogućila je Britanska ambasada Podgorica.

Na sledećoj pres konferenciji koja će biti održana oko 20 sati i 30 biće prve preliminarne projekcije rezultata.


Media prilozi