CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI: Do 9 sati glasalo 6,6 odsto birača

19. Mar. 2023. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) na predsjedničkim izborima do 9 sati glasalo je 6,6 odsto birača.

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je na pres konferenciji da je u centralnom regionu do 9 sati glasalo 7.4 odsto birača, u južnom 5.6 odsto i sjevernom 6.5 odsto.

„Ako se osvrnemo na ranije izbore, izlaznost na predsjedničkim izborima 2018. godine do 9 sati iznosila je 6,2 odsto, na parlamentarnim 2020. godine 14,7 odsto i parlamentarnim 2016. 6,67 odsto“, navela je Bjelić.

Kazala je da od otvaranja biračkih mjesta do prvog presjeka u 9 sati nisu zabilježene značajnije nepravilnosti.

„Uočene nepravilnosti odbosile su se na uobičajne probleme prilikom otvaranja biračkih mjesta i početka procesa glasanja. To su prevashodno propusti u radu biračkih odbora, koji su se odnosili na glasanje bez potpisivanja u izvod iz baračkog spiska i čitanje imena birača prilikom identifikacije“, rekla je Bijelić.

Kazala je da je primijećen i reklamni materijal u blizini biračkih mjesta.

„Na četiri biračka mjesta, odbori su tražili od CeMI-jevih posmatrača da im dostave dokumentaciju koja nije potrebna ili ne postoji i na taj način pokušali da ih ometaju u radu. Iako su problemi prevaziđeni, apelujemo na biračke odbore da ne ometaju rad naših posmatrača i da se obrate opštinskim komisijama ukoliko imaju nejasnoća“, rekla je Bjelić.

Podsjetila je da se posmatračka misija CeMI-ja sastoji od 450 akreditovanih posmatrača, koji su raspoređeni na biračkim mjestima na cijeloj  teritoriji Crne Gore.

„Posmatrači CeMI-ja prate tok glasanja za predsjedničke izbore na 450 biračkih mjesta. Biračko pravo u Crnoj Gori ima 542 154 građanina, koji danas glasaju na ukupno 1 162 biračka mjesta“, rekla je Bjelić.

Pozvala je građane da uočene nepravilnosti jave CeMI pravnom timu na broj telefona 020 511 513, putem aplikacije Fer izbori koja je dostupna u play prodavnici i na sajtu www.ferizbori.me.

„Nakon prijave, naš pravni tim će obrađivati eventualnu nepravilnost i preko društvenih mreža i drugih kanala o tome obavijestiti medije, cjelokupnu javnost i pozivati nadležne na odgvornost“, rekla je Bjelić.

U toku izbornog dana 19. marta Centar za monitoring - CeMI će, obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana u toku izbornog dana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta, saopštavati javnosti preko redovnih pres konferencija koje se prenose uživo preko You Tube kanala CeMI-ja, veb sajtova www.ferizbori.me i www.cemi.izbori.org.me, zvaničnih profila društvenim mrežama, Facebook i Twitter.

Misija građanskog nadgledanja predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 2023. godine. realizuje se uz podšku Britanske ambasade Podgorica.

Sljedeći presjek izlaznosti je u 11 sati.


Media prilozi