CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI i partneri sprovode aktivnosti u cilju zaštite integriteta izbornog procesa u Crnoj Gori

14. Aug. 2020. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), u saradnji sa partnerima, sprovodi Pilot projekat u Crnoj Gori koji ima za cilj unaprjeđenje integriteta i izbornog procesa u Crnoj Gori, zaštitu prava na slobodu izražavanja u digitalnom prostoru, uz poštovanje ustanovljenih pravila političkog oglašavanja tokom izborne kampanje, kao i drugih standarda i pravila Facebook-a.


CeMI je prva nevladina organizacija u Crnoj Gori koja je, u saradnji sa partnerima, uspostavila sistem monitoringa kroz CrowdTangle platformu. To će omogućiti prikupljanje i obradu onih podataka koji mogu ukazivati na elemente koordinisanog neautentičnog ponašanja u toku izborne kampanje, odnosno na govor mržnje i organizovane negativne kampanje, koje se sprovode u cilju diskreditacije političkih pritivnika prilikom sprovođenja izbornog procesa.


Posebno zadovoljstvo za nas predstavlja činjenica da će CeMI sprovoditi projekat po istoj metodologiji koja je prethodno razvijena i primjenjena od strane prestižnih institucija među kojima su Stanford Internet Obzervatorijum (SAD), Univerzitet Urbino (Italija) i organizacija Memo98 (Slovačka).

Imajući u vidu sve izazove koje donosi razvoj digitalnih tehnologija i popularnost i uticaj socijalnih mreža na oblikovanje javnog mjenja, kao i činjenicu da se zbog specifičnosti situacije izazvane Covid-om polička kampanja partija dominantno odvija na socijalnim mrežama, projekat će se prvenstveno sprovoditi u cilju zaštite birača i njihovog prava na informisan i slobodan izbor.


Upravo zato, poseban fokus CeMI-ja će biti na identifikovanju evenualnih stranih uticaja na izborni proces u Crnoj Gori, a samim tim i na slobodanom izboru i volji birača, ali i prikupljanju dokaza o slučajevima zloupotrebe državnih resursa u online prostoru.

CeMI će objaviti izvještaj o prikupljenim podacima, utvrđenim nepravilnostima i preduzetim koracima u saradnji sa partnerima kako bi se ovakve pojave onemogućile u crnogorskom javnom prostoru, a time i zaštitilo pravo birača na slobodan izbor.


U cilju informisanja građana/ki Crne Gore, CeMI će objaviti publikaciju o pravima i odgovornostima u online prostoru, uz analizu postojećeg pravnog i institucionalnog okvira u Crnoj Gori, i najbolju međunarodnu praksu, kao i e-brošuru o njihovim digitalnim pravima i kako ih zaštititi u Crnoj Gori.