CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI: Izlaznost do 15 sati 50.2 odsto

02. Apr. 2023. u novosti

Na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori do 15 sati, prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), glasalo je 50.2 odsto upisanih birača.

PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić kazala je da je u južnoj regiji do 15 sati glasalo 48.8 odsto, u centralnoj 54 odsto, u sjevernoj 49.6 odsto. 

„U Podgorici do 15 sati glasalo je 54.6 odsto birača, u Nikšiću 59.2 odsto, Baru 44.4 odsto, i u Bijelom Polju 54 odsto. Kada je riječ o zahtjevima za glasanje putem pisma, u ovom krugu isto je odobreno za 2,1 odsto, odnosno, 11 500 upisanih birača“, navela je Bjelić.

Podsjetila je da CeMI posmatrači, koji su raspoređeni na teritoriji cijele Crne Gore, prate rad biračkih odbora i predstavila je indikativnu statistiku koju su od njih dobili.

„Posmatrači su ocjenjivali uslove za glasanje OSI na biračkim mjestima. Tako je na pitanje „Da li postoje fizičke barijere za pristup BM osobama sa invaliditetom?“, njih 23.5 odsto je reklo da postoje, 75.9 odsto da ne postoje. Na pitanje „Da li su obezbijeđeni šabloni za osobe sa oštećenim vidom 78.5 odsto je reklo da jesu, 12.0 odsto da nisu. Na mjesto predsjednika biračkih odbora su najvećim djelom muškarci, njih 76 odsto, dok je su u 24 odsto slučaja to žene“, rekla je Bjelić.

Ukazala je da je u odnosu na prethodni presjek, CeMI-ju prijavljen manji broj nepravilnosti, nego što je to bio slučaj u prethodnim periodima izvještavanja.

„I dalje je prisutna praksa u radu pojedinih biračkih odbora u vidu izgovaranja naglas imena i prezimena birača i njihovih rednih brojeva. Takođe, prijavljuju se i slučajevi fotografisanja galsačkog listića i objave fotografija na društvenim mrežama“, navela je Bjelić.

Pozvala je građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj telefona 020 511 513, putem aplikacije Fer izbori koja je dostupna u Play prodavnici i na sajtu www.ferizbori.me.

U toku izbornog dana CEMI će, obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana u toku izbornog dana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakonzatvaranja biračkih mjesta, saopštavaće javnosti preko: redovnih pres konferencija koje se prenose uživo preko You Tube kanala CeMI-ja, veb sajtova www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me, zvaničnih profila na društvenim mrežama, Facebooku, Twitteru i Instagramu, kao i televizija RTCG, Vijesti i TvE koje prenose uživo CeMI-jeve pres konferencije.

Projekat „Građansko nadgledanje predsjedničkih izbora u Crnoj Goru 2023“ omogućila je Britanska ambasada Podgorica. 


Media prilozi