CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI: Ne funkcioniše sistem nadzora nad radom medija tokom izborne kampanje za predsjednika

14. Mar. 2023. u novosti

Sistem nadzora nad radom medija, tokom izborne kampanje za predsjednika Crne Gore, ne funkcioniše. Pozivamo Skupštinu Crne Gore da formira Odbor za praćenje i nadzor primjene odredaba Zakona o izboru odbornika i poslanika i time obezbijedi jednaku primjenu zakona prema svim medijima i kandidatima. 

Zamjenica šefice misije ispred CeMI-ja, Maja Milikić, kazala je da su zakonski propisi neizvedeni i da kao takvi slabe i napore nadležnih institucija da blagovremeno reaguju i preveniraju nepravilnosti u dijelu političkih promotivnih aktivnosti u crnogorskim medijima. 

„Iako pozdravljamo proaktivan pristup Agencije za elektronske medije (AEM) i odluku da po prvi put objave preliminarni izvještaj monitoringa medija, koji precizno pokazuje zastupljenost pojedinačnih kandidata u medijima, i učini ga dostupnim javnosti, to nije dovoljno kako bi se obezbijedila ravnomjerna zastupljenost svih kandidata“, rekla je Milikić.

Prema njenim riječima, važeći zakoski propisi onemogućavaju nadležne institucije, pa i AEM, da blagovremeno reaguju i sakcioniše one koji krše zakon. 

„Jedan od primjera je i odluka nekoliko crnogorskih televizijskih stanica, da učestvuju u pružanju usluga predsjedničkim kandidatima, ali bez prethodno usvojenih pravilnika, a suprotno zakonu. U tome prednjače dvije televizije, Srpska TV, i Jadran“, navela je Milikić.

Ukazala je da je i pored toga primjetan porast skrivenog reklamiranja, odnosno promotivne aktivnosti bez zakonom propisanih obilježja, „koji se realizuju u najvećem dijelu u dnevnim informativnim emisijama“. 

„Odbor za praćenje i nadzor primjene odredaba Zakona o izboru odbornika i poslanika, u dijelu obaveze medija u predizbornoj kampanji, koji je Skupština Crne Gore bila u obavezi da formira, u skladu sa članom 64b istog zakona, a koji se primjenjuje i na predsjedničke izbore, nije oformljen“, podsjetila je Milikić.

Suština njegovog djelovanja, kako je pojasnila, bila je da se omogući puna i ravnomjerna zastupjenost svih kandidata i da se blagovremeno reguje prema nadležnim institucija, u ovakvim slučajevima. 

„Imajući u vidu da nadzorni sistem nije uspostavljen, odnosno da ne funkcioniše, pozivamo donosioce političkih odluka da reaguju i obezbijede jednaku primjenu zakona prema svim medijima, i kandidatima, kako oni koji u potpunosti postuju zakonske procedure, ne bi bili dovedeni u neravnopravan položaj“, rekla je Milikić.

Takođe je upozorila da je ovo još jedan pokazatelj da nam je neophodna izmjena izbornih zakona što prije.