CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI uspostavio sistem monitoringa i prijave digitalnih rodno zasnovanih dezinformacija i nasilja u politici i javnom životu u Crnoj Gori

06. Dec. 2021. u novosti

U okviru projekta ‚‚Borba protiv rodno zasnovanih dezinformacija i online nasilja nad ženama u politici u Crnoj Gori edukacijom žena i kampanjom zagovaranja“, Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), uz podršku kanadskog Fonda za lokalne inicijative (Canada Fund for Local Initiatives CFLI), je uspostavio sistem monitoringa društvenih mreža sa aspekta rodno zasnovanih dezinformacija i online nasilja nad ženama. Sistem omogućava prikupljanje i obradu podataka koji ukazuju na elemente digitalnog rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije, odnosno na govor mržnje i organizovane negativne kampanje koje se sprovode u cilju diskreditacije žena prisutnih u političkom i javnom životu u Crnoj Gori.

CeMI je prva nevladina organizacija u Crnoj Gori koja je, uz podršku kanadskog Fonda za lokalne inicijative (Canada Fund for Local Initiatives CFLI), uspostavila sistem rodno odgovornog monitoringa društvenih mreža kroz CrowdTangle platformu. Izradom Live Display-a, odnosno online platforme koja je dostupna na sljedećem linku https://apps.crowdtangle.com/womencfli/boards/womeninpoliticsinmontenegro            građanima je omogućeno praćenje javno dostupnih sadržaja na Facebooku koji se tiču žena u politici i javnom životu u Crnoj Gori.

Posebno zadovoljstvo za nas predstavlja činjenica da je u okviru projekta, omogućeno i učešće građana. Putem mobile i web aplikacije „Fer Izbori“ (https://www.ferizbori.me/) građani mogu da prijavljuju dezinformacije i online štetni sadržaja usmjeren protiv žena, klikom na opciju „prijavi nepravilnost ili povredu prava“, te popunjavanjem online formulara.

U cilju informisanja građana/ki Crne Gore, CeMI će objaviti izvještaj o prikupljenim podacima, prijavama i utvrđenim povredama prava u online prostoru, uz analizu postojećeg stanja u ovoj oblasti Crnoj Gori.