CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Do 11 sati glasalo 18,5 odsto birača

15. Apr. 2018. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na predsjedničkim izborima do 11 sati u Crnoj Gori, glasalo je 18,5 odsto birača, saopšteno je iz te organizacije.

PR koordinatorka CeMI-ja, Teodora Gilić, kazala je da je  u Podgorici do 11 sati glasalo 20,3 odsto birača,

„U Centralnoj regiji bez Podgorice glasalo je 22,1odsto, na primorju 15,4 odsto i na sjeveru 17,2 odsto“, rekla je Gilić.

Prema njenim riječima, tokom izbornog procesa primijećen je određen broj nepravilnosti.

„Rožaje biračko mjesto 11- Bijela crkva – Uređaj za identifikaciju nije radio zbog nedostatka struje, pa se pristupilo vizuelnoj identifikaciji birača do 8.15h; Bar biračko mjesto 62- O.Š. „Jugoslavija“, na biračkom mjestu, zbog nefunkcionisanja elektronskog sistema identifikacije birača, pristupilo se vizuelnoj identifikaciji“, navela je Gilić.

Ona je kazala da je u Podgorici na  biračkom mjestu 6B – JPU „Ljubica Popović“ vaspitna jedinica „Lane“ predsjednik Biračkog odbora glasnim obraćanjem saopštio ime i prezime birača prilikom identifikacije, čime je, kako je pojasnila, došlo do kršenja člana 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim je definisana tajnost glasanja.

„U Nikšiću na biračkom mjestu 138 – O.Š. “Braća Labudović” dva birača su istovremeno glasala unutar istog paravana i naglas komunicirali o tome za koga glasaju, čime je došlo do grubog kršenja propisanih pravila izborne procedure i tajnosti glasanja“, rekla je Gilić.

Ona je kazala da su u Podgorici na biračkom mjestu  82A O.Š. „Marko Miljanov“ posmatrači CeMI-ja zabilježili tri slučaja povrede tajnosti glasanja.

„Naime, birači su istovremeno glasali unutar istog paravana, čime su grupo prekršili propisana pravila izbornog procesa“, pojasnila je Gilić.

Ona je kazala da je u Nikšiću na biračkom mjestu 138 O.Š. „ Braća Labudović“ birač zaokružio kandidata na stolu biračkog odbora, „a listić nije proglašen nevažećim već je ubačen u glasačku kutiju“.

„U Mojkovcu na biračkom mjestu 1 (Mojkovac 1), biračko mjesto 2 (Mojkovac 2), biračko mjesto 17(Brskovo), biračko mjesto 18(Mojkovac 3), biračko mjesto 19(Mojkovac 4), biračko mjesto 21 (Bojna Njiva) izborni štab kandidata Mladena Bojanića iz Mojkovaca nas je informisao da su na navedenim biračkim mjestima postavljene kamere na samim ulazima u biračka mjesta“, navela je Gilić.

Iz CeMI-ja su pozvali sve političke partije, predsjedničke kandidate i građane da nastave da im dostavljaju informacije o uočenim nepravilnostima tokom izbornog dana.

„Sve zabilježene nepravilnosti, kao i procente izlaznosti i druge informacije u vezi s izborima, možete pronaći na našem web sajtu izbori2018.me . Pozivamo sve građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj 077 600 061“, rekla je Gilić.

Ona je podsjetila da je na parlamentarnim izborima 2016. godine izlaznost do 11 sati iznosila 20,7 odsto, a na parlamentarnim izborima 2012.godine 18,2 odsto.

„Kada poredimo izlaznost sa prethodnih izbora po regijama, procenti su sljedeći: u centralnoj regiji bez Podgorice, izlaznost na parlamentarnim izborima 2016. je iznosila 25 odsto sto je za 2,9 odsto više u odnosu na današnju izlaznost“, rekla je Gilić.

Ona je navela da je na parlamentarnim izborima 2012. godine glasalo 20,5 odsto, „što je za 1,6% manje u odnosu na danas“.

„U Podgorici je, na izborima 2016. godine, glasalo 21,5  odsto birača, a 2012.godine 19,3 odsto; na primorju 2016.godine glasalo je 16,7 odsto birača, što je za 1,3 odsto više nego danas, dok je 2012. godine izlaznost bila 15,5 odsto; u sjevernoj regiji 2016. izlaznost na izborima iznosila je 20,9 odsto, dok je na parlamentarnim izborima 2012.godine bila 18,1 odsto“, kazala je Gilić.

Ona je podsjetila da CEMI posmatračaka misija ima 1.340 pomatrača rasposređenih na 90 odsto biračkih mjesta.

„U toku izbornog dana CeMI će imati redovne pres konferencije putem kojih ćemo obavještavati građane o izlaznosti, nepravilnostima, trendovima glasanja kao i projekciji rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta“, navela je Gilić.

Pored toga, kako je podsjetila, te informacije biće dostupne i redovno ažurirane na web sajtu www.izbori2018.me kao i na zvaničnim profilima Centra za monitoring i istraživanje na društvenim mrežama, Facebook i Twitter .

Podatke o izlaznosti do 13 sati CeMI će saopštiti na narednoj pres konferenciji, u 13 sati i 15 minuta.

Media prilozi