CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Do 13 sati glasalo 28,1 osto birača

11. Jun. 2023. u novosti

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), izlaznost do 13 sati iznosi 28,1 odsto, saopštio je šef pravnog odjeljenja te organizacije, Ognjen Mitrović.

On je, na pres konferenciji, kazao da je izlaznost do 13 sati u sjevernoj regiji 29 odsto, u centralnoj 29,4 odsto i u južnoj 24,6 odsto.

"Kada je riječ o uporednim podacima u odnosu na ranije izbore, izlaznost u prvom krugu predsjedničkih izbora do 13 sati bila je 35,5 odsto, na parlamentarnim 2020. godine 54,1 odsto i parlamentarnim 2016. 39,9 odsto", rekao je Mitrović. 

Ukazao je da CeMI-jevi posmatrači, koji su raspoređeni na teritoriji cijele Crne Gore, prate rad biračkih odbora. 

"Oni su su vršili monitoring kakvi su uslovi za glasanje OSI. Tako je na pitanje „Da li postoje fizičke barijere za pristup BM osoba sa invaliditetom?“ 23,7 odsto je odgovorilo da postoje, 74,8 odsto da ne postoje. Na pitanje „Da li su obezbijeđeni šabloni za osobe sa oštećenim vidom? 74 odsto je kazalo da su obezbijeđeni, 12.1 odsto da nisu, dok 13.9 osto je kazalo da ne zna. Posmatrači su konstatovali da je u 75.5 odsto slučajeva predsjednik biračkog odbora muškarac, a u 25.4 odsto žena", naveo je Mitrović. 

Prema njegovim riječima, birači i i Cemi-jevi posmatrači prijavljuju pojavu da je određenom broju birača promijenjeno biračko mjesto, o čemu prethodno nisu bili obaviješteni.

"Posmatrači i građani i dalje prijavljuju upotrebu mobilnih telefona na biračkim mjestima, kao i fotografisanje glasačkih listića, što predstavlja povredu odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje", kazao je Mitrović. 

Pozvao je građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj telefona 020 511 513, putem aplikacije Fer izbori koja je dostupna u play prodavnici i na sajtu www.ferizbori.me. 

"Nakon prijave, naš pravni tim će obrađivati eventualnu nepravilnost i preko društvenih mreža i drugih kanala o tome obavijestiti medije, cjelokupnu javnost i pozvati na odgovornost nadležne“, kazao je Mitrović.

Najavio je da će u toku izbornog dana CeMI obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta, saopštavati javnosti preko redovnih pres konferencija koje se prenose uživo preko You Tube kanala CeMI-ja, Facebook i Instagram stranice, veb sajtova www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me, zvaničnih profila na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram, kao i putem televizija koje prenose uživo pres konferencije.

Projekat „Građansko nadgledanje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2023“ omogućila je Britanska ambasada Podgorica.


Media prilozi