CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Do 13 sati glasalo 32,8 odsto birača

15. Apr. 2018. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na predsjedničkim izborima do 13 sati u Crnoj Gori, glasalo je 32,8 odsto birača, saopšteno je iz te organizacije.

PR koordinatorka CeMI-ja, Teodora Gilić, kazala je da je u Podgorici do 13 sati glasalo 34,2 odsto birača.

„U Centralnoj regiji bez Podgorice glasalo je  38,4 odsto, na primorju 26,7 odsto i na sjeveru 33,4 odsto“, navela je Gilić.

Prema njenim riječima, tokom izbornog procesa primijećen je određen / značajan broj nepravilnosti.

„U Podgorici – biračko mjesto 38A- MZ „Jedinstvo“ birač je ubacio glasački listić sa kontrolnim kuponom u biračku kutiju, dok je član biračkog odbora koji je zadužen za odvajanje kontrolnog kupona bio odsutan sa biračkog mjesta; biračko mjesto 59A JPU „Đina Vrbica“ vaspitna jedinica Đina Vrbica sa glasačem je u kabinu ušla još jedna osoba, a ne radi se o asistentu, čime je povrijeđena tajnost glasanja“, navela je Gilić.

U Podgorici, kako je navela, na biračkom mjestu 71A- SREDNJA STRUČNA ŠKOLA “Sergije Stanić” muž i žena su glasali u kabinama koje su jedna pored druge. „U toku glasanja razgovarali  su o tome za koga će glasati. Glasački listići nijesu proglašeni nevažećim“.

„U Rožajama na biračkom mjestu 22 Grahovo birač je neposredno prije ubacivanja listića u glasačku kutiju naglas izgovorio za koga je glasao. Ovim je narušena tajnost glasanja. U Baru na biračkom mjestu 11 mjesna zajednica “Bar V – Sutorman” – birački odbor radi u nepotpunom sastavu. U radu biračkog odbora učestvuju četiri umjesto pet članova“, kazala je Gilić.

Ona je rekla da je u Beranama na biračkom mjestu 6- Dolac uočeno da je jedan od članova biračkog odbora upotrebljavao mobilni telefon na biračkom mjestu, „čime je došlo do kršenja izborne procedure (član 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika)“.

“U Mojkovcu na biračkom mjestu 5 – Podbišće – birač je povrijedio tajnost glasanja na način što je nakon završetka glasanja fotografisao glasački listić, a listić nije proglašen nevažećim”, kazala je Gilić.

Ona je podsjetila da sve zabilježene nepravilnosti, kao i procente izlaznosti i druge informacije u vezi s izborima, građani mogu pronaći na web sajtu www.izbori2018.me i pozvala sve da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj 077 600 061.

Gilić je podsjetila da je na parlamentarnim izborima 2016. godine izlaznost do 13 sati iznosila 39,9 odsto, a na parlamentarnim izborima 2012.godine 33,3 odsto.

„Kada poredimo izlaznost sa prethodnih izbora po regijama, procenti su sljedeći:u centralnoj regiji bez Podgorice, izlaznost na parlamentarnim izborima 2016. je iznosila 45,4 odsto sto je za 7 odsto bilo više u odnosu na današnju izlaznost. Na parlamentarnim izborima 2012. godine glasalo je 36,9 odsto sto je bilo za 1,5 odsto manje u odnosu na danas“, rekla je Gilić.

Ona je ukazala da je u Podgorici, na izborima 2016. godine, glasalo 40,2 odsto birača, a 2012.godine 34,6 odsto;

„Na primorju 2016. godine glasalo je 34,6 odsto birača, što je za čak 7,9 odsto više nego danas, dok je 2012. godine izlaznost bila 28,9 odsto,  sjevernoj regiji 2016. izlaznost na izborima iznosila je 41 odsto, dok je na parlamentarnim izborima 2012.godine bila 33,7 odsto“, navela je Gilić.

Kako je podsjetila, CeMI posmatračaka misija ima 1.340 pomatrača rasposređenih na 90 odsto biračkih mjesta.

„U toku izbornog dana CeMI će imati redovne pres konferencije putem kojih ćemo obavještavati građane o izlaznosti, nepravilnostima, trendovima glasanja kao i projekciji rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta. Pored toga, ove informacije biće dostupne i redovno ažurirane na web sajtu www.izbori2018.me, kao i na zvaničnim profilima Centra za monitoring i istraživanje na društvenim mrežama, Facebook i Twitter“, rekla je Gilić.

Ona je najavila da će CeMI podatke o izlaznosti do 17 sati saopštiti na sljedećoj pres konferenciji, u 17 sati i 15 minuta.

Media prilozi