CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Do 15 sati na birališta izašlo 35.8 odsto birača

11. Jun. 2023. u novosti

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 15 sati glasalo je 35,8 odsto birača, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Šef Pravnog odjeljenja CeMI-ja Ognjen Mitrović kazao je u sjevernoj regiji do 15 sati glasalo 37,7 odsto, u centralnoj 37,3 odsto i u južnoj 30,8 odsto.

“U dosadašnjem toku izbornog procesa, CeMI-ju su dostavljene 53 prijave o nepravilnostima. Jedna od prijavljenih nepravilnosti odnosi se na BM 21 u Tuzima gdje je član biračkog odbora napustio biračko mjesto sa glasačkim listićima namijenjenim za glasanje putem pisma. BO razmatra zatvaranje biračkog mjesta”, rekao je Mitrović.

Ukazao je da posmatrači CEMI-ja prijavljuju da određena BM nisu prilagođena za prilaz licima sa invaliditetom.

“Pravila o određivanju i uređenju biračkih mjesta i o mjerama kojima se obezbjeđuje tajnost glasanja predviđaju da je, prilikom određivanja biračkih mjesta, opštinska izborna komisija dužna da vodi računa da biračka mjesta budu određena u objektima koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom”, pojasnio je Mitrović.

Pozvao je građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj telefona 020 511 513, putem aplikacije Fer izbori koja je dostupna u play prodavnici i na sajtu www.ferizbori.me. 

"Nakon prijave, naš pravni tim će obrađivati eventualnu nepravilnost i preko društvenih mreža i drugih kanala o tome obavijestiti medije, cjelokupnu javnost i pozvati na odgovornost nadležne“, kazao je Mitrović.

Najavio je da će u toku izbornog dana CeMI obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta, saopštavati javnosti preko redovnih pres konferencija koje se prenose uživo preko You Tube kanala CeMI-ja, Facebook i Instagram stranice, veb sajtova www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me, zvaničnih profila na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram, kao i putem televizija koje prenose uživo pres konferencije.

Projekat „Građansko nadgledanje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2023“ omogućila je Britanska ambasada Podgorica.

Media prilozi