CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Do 17 sati glasalo 49,5 odsto birača

15. Apr. 2018. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na predsjedničkim izborima do 17 sati u Crnoj Gori, glasalo je 49,5 odsto birača, saopšteno je iz te organizacije.

PR koordinatorka CeMI-ja, Teodora Gilić, kazala je da je u Podgorici do 17 sati glasalo 52,5 odsto birača,

„U Centralnoj regiji bez Podgorice glasalo je 55,2 odsto, na primorju 43,1 odsto i na sjeveru 48,6 odsto“, navela je Gilić.

Prema njenim riječima, tokom izbornog procesa primijećen je određen broj nepravilnosti.

„Podgorica biračko mjesto 74C – JU OŠ “OKTOIH” i Herceg Novi biračko mjesto 39 – Zelenika 1 – biračima nije omogućeno glasanje usljed neprepoznavanja ličnog dokumenta od strane uređaja za elektronsku identifikaciju, uprkos nespornoj mogućnosti utvrđivanja identiteta birača putem vizuelne identifikacije. Na ovaj način, navedenim biračima uskraćena je mogućnost da glasaju (član 68b)“, navela je Gilić.

Ona je pojasnila da ti slučajevi upućuju i na nejednaku praksu članova biračkih odbora, „koji su u nekim slučajevima dozvoljavali biračima glasanje usred onemogućene elektronske identifikacije birača“.

„Herceg Novi biračko mjesto 26 -TOPLA 3 – dijete je uz prisustvo roditelja, a u njihovo ime, zaokružilo broj na glasačkom listiću i nakon toga ubacilo listić u glasačku kutiju, pri čemu je izostala reakcija biračkog odbora; Rožaje biračko mjesto 9 – BAŠČA – uočeno je kršenje pravila zabrane upotrebe elektronskih uređaja za komunikaciju na način što je jedan od članova biračkog odbora koristio mobilni telefon. (u suprotnosti sa članom 71A Zakona o izboru odbornika i poslanika)“, rekla je Gilić.

Ona je kazala da su u Podgorici na biračkom mjestu 25-A JU OŠ “Vladimir Nazor” CeMI-jevi posmatrači uočili da se na četiri kontrolna kupona potpisao samo predstavnik opozicije u biračkom odboru.

„Time su prekršena pravila izborne procedure (član 68b stav 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika), odnosno nije uvažen princip pariteta vlasti i opozicije prilikom potpisivanja kontrolnih kupona“, pojasnila je Gilić.

Ona je rekla da su u Baru na biračkom mjestu 17- mjesna zajednica “stari bar” posmatrači CeMI- ja uočili propagandni materijal na udaljenosti od 20-ak metara od biračkog mjesta, „čime je prekršen član 69, stav 6 Zakona o izboru odbornika i poslanika“.

„U Budvi na biračkom mjestu 9- HOL ZGRADE “AKADEMIJA ZNANJA” DOO posmatrači CeMI-ja su uočili da su članovi biračkog odbora glasno potvrdno odgovorili na pitanje nepoznat osobe da li su dva birača iskoristila svoje biračko pravo. Ovim je povrijeđen princip tajnosti glasanja; u Nikšiću na biračkom mjestu 13 – Školski centar- stara zgrada usljed kraćeg odsustva predsjednika biračkog odbora, njegovu poziciju je zauzeo posmatrač sa tog biračkog mjesta. Tako je posmatrač umjesto predsjednika biračkog odbora u jednom slučaju provukao ličnu kartu glasača kroz sistem za elektronsku identifikaciju birača, čime je došlo do kršenja člana 68 b Zakona o izboru odbornika i poslanika“, navela je Gilić.

Ona je kazala da je u Nikšiću na biračkom mjestu 97- DOM STARO SELO jedan od članova biračkog odbora tražio i dobio odgovor od ostalih članova biračkog odbora o tome da li su pojedini birači iskoristili svoje pravo glasa, čime je prekršen član 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

„U Nikšiću na biračkom mjestu 15 – DOM MZ MRKOŠNICA – član biračkog odbora koristi mobilni telefon na biračkom mjestu, čime je prekršen član 71a stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika; u Danilovgradu na biračkom mjestu 1- DANILOVGRAD I – ISTOČNI KVART kamera koja je usmjerena ka ulazu u biračko mjesto nije pokrivena, čime se krši princip tajnosti glasanja“, navela je Gilić.

Ona je kazala da sve zabilježene nepravilnosti, kao i procente izlaznosti i druge informacije u vezi s izborima, građani mogu pronaći na web sajtu CeMI-ja www.izbori2018.me

„Pozivamo sve građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj 077 600 061“, istakla je Gilić.

Ona je podsjetila da je na parlamentarnim izborima 2016. godine – izlaznost do 17 sati iznosila 61,2 odsto, a na parlamentarnim izborima 2012.godine 55,9 odsto.

„Kada poredimo izlaznost sa prethodnih izbora po regijama, procenti su sljedeći u centralnoj regiji bez Podgorice, izlaznost na parlamentarnim izborima 2016. je iznosila 68,1 odsto što je za 12,9 odsto više u odnosu na današnju izlaznost“, navela je Gilić.

Kako je podsjetila, na parlamentarnim izborima 2012. godine glasalo je 59,6 odsto „što je za 4,4  više u odnosu na danas“.

„U Podgorici je, na izborima 2016. godine, glasalo 64 odsto birača, odnosno 11,5 odsto više nego danas, a 2012. godine 59,2 odsto ili 6,7 odsto više nego danas; na primorju 2016.godine glasalo je 55,1 odsto birača, odnosno 12 odstvo više nego danas, dok je na izborima 2012. godine izlaznost bila 49,9 odsto, odnosno 6,8 manje nego danas“, rekla je Gilić.

U sjevernoj regiji, kako je dodala, 2016. izlaznost na izborima iznosila je 59,6 odsto, dok je na parlamentarnim izborima 2012.godine bila 55,6 odsto.

„Kada poredimo sa predsjedničkim izborima održanim 2013. godine, kada je glasalo 48,76 odsto, današnja izlaznost je 0,7 odsto veća nego na prethodnim predsjedničkim izborima“, navela je Gilić.

Ona je najavila da će CeMI imati još dvije redovne pres konferencije putem kojih će obavještavati građane o izlaznosti, nepravilnostima, trendovima glasanja kao i projekciji rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Pored toga, ove informacije biće dostupne i redovno ažurirane na web sajtu www.izbori2018.me ,kao i na zvaničnim profilima Centra za monitoring i istraživanje na društvenim mrežama, Facebook i Twitter.

Media prilozi