CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Do 19 sati glasalo 58,6 odsto birača

15. Apr. 2018. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na predsjedničkim izborima do 19 sati u Crnoj Gori, glasalo je  58,6 odsto birača, saopšteno je iz te organizacije.

PR koordinatorka CeMI-ja, Teodora Gilić, kazala je da je u Podgorici do 19 sati glasalo je  63,2 odsto birača.

„U Centralnoj regiji bez Podgorice  64,7 odsto, na primorju 52,1 odsto i na sjeveru 55,9 odsto“, navela je Gilić.

Prema njenim riječima, tokom izbornog procesa primijećen je određen broj nepravilnosti.

„Berane – biračko mjesto 2– LIM – dva glasača su zajedno ušla u kabinu i istovremeno glasala. Na ovaj način je došlo do povrede člana 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika koji reguliše princip tajnosti glasanja; Podgorica-biračko mjesto 8B- JU OŠ “SUTJESKA” – član biračkog odbora iz reda DF-a vrijeđao je posmatrača CeMI-ja“, rekla je Gilić.

Ona je kazala da je u Podgorici na biračkom mjestu 77- JZU DOM ZDRAVLJA “STARI AERODROM” član biračkog odbora naglas čitao imena glasača. „Na istom biračkom mjestu, biraču koji je javno rekao za koga je glasao, listić nije proglašen nevažećim“.

„U Podgorici na biračkom mjestu 105-DOM OMLADINE “GORNJA GORICA”došlo je do prekida glasanja u trajanju od 30 minuta zato što su članovi biračkog odbora ušli u verbalni konflikt. Ovoj situaciji je prethodilo  onemogućavanje glasanja putem pisma jednom biraču zato što je ispred njegove kuće bila istaknuta crnogorska zastava. Nakon toga je ovaj birač, inače stariji gospodin, došao sa sinom na biračko mjesto i glasao“, navela je Gilić.

Ona je rekla da se u Podgorici na biračkom mjestu 14B- JP CENTAR “MORAČA” glasanje nesmetano odvija iako, kako je navela, birački odbor u popodnevnim satima radi u nepotpunom sastavu, „što podrazumijeva odsustvo jednog člana biračkog odbora i njegovog zamjenika“.

„U Baru na biračkom mjestu 71- OSNOVNA ŠKOLA “MEKSIKO” – BAR biraču nije omogućeno glasanje usljed neprepoznavanja ličnog dokumenta od strane uređaja za elektronsku identifikaciju. Uprkos nespornoj mogućnosti da mu se utvrdi identitet putem vizuelne identifikacije, biraču je onemogućeno glasanje. Na ovaj način, uskraćeno mu je aktivno biračko pravo”, rekla je Gilić.

Ona je podsjetila da sve zabilježene nepravilnosti, kao i procente izlaznosti i druge informacije u vezi s izborima, građani mogu pronaći na našem web sajtu www.izbori2018.me

„Pozivamo sve građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj 077 600 061“, istakla je Gilić.

Ona je posjetila da je na parlamentarnim izborima 2016. godine izlaznost do 19 sati iznosila 71,6 odsto, a na parlamentarnim izborima 2012.godine 66,2 odsto.

„Današnja izlaznost na nivou Crne Gore je za 13 odsto manje nego 2016. godine“, dodala je Gilić.

Ona je, poredeći podatke izlaznosti sa prethodnih izbora po regijama, kazala da je u centralnoj regiji bez Podgorice, izlaznost na parlamentarnim izborima 2016. iznosila 76,9 odsto.

„Današnja izlaznost od 64,7 je za 12,2 odsto manja u odnosu na izlaznost na parlamentarnim izborima 2016. Na parlamentarnim izborima 2012. godine glasalo je 70,1 odsto sto je za 5,4% više u odnosu na danas“, navela je Gilić.

U Podgorici je, kako je dodala, na izborima 2016. godine, glasalo 75,6 odsto birača, a 2012.godine 70,1 odsto;

„Na primorju je 2016. godine glasalo 66,2 odsto birača, što je u odnosu na današnju od 52,1 više za 14,1 odsto, dok je na izborima 2012. glasalo 61,2 odsto; u sjevernoj regiji 2016. izlaznost na izborima iznosila je 69 odsto, dok je na parlamentarnim izborima 2012.godine bila 64,6 odsto“, rekla je Gilić.

U toku izborne noći, CeMI će imati nekoliko pres konferencija putem kojim ćemo obavještavati javnost o projekciji rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Ona je najavila da će naredna pres konferencija biti održana oko 20 sati i 45 minuta, u zavisnosti od brzine obrade podataka.

„Preliminarne projekcije rezultata će biti dostupne i redovno ažurirane na veb sajtu www.izbori2018.me  kao i na zvaničnim profilima Centra za monitoring i istraživanje na društvenim mrežama, Facebook i Twitter“, zaključila je Gilić.

Media prilozi