CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Do 9 sati glasalo 5,8 odsto birača

11. Jun. 2023. u novosti

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 9 sati glasalo je 5,8 odsto birača, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Šef pravnog odjeljenja CeMI-ja i, Ognjen Mitrović, kazao je da je u južnoj regiji do 9 sati glasalo 5.6 odsto, centralno 6.3 odst i sjevernoj 5,1 odsto.

Govoreći o uporednim podacima, Mitrović je kazao da izlaznost u prvom prvom krugu predsjedničkih izbora do 9 sati bila 6,6 odsto, na parlamentarnim 2020. godine 14,7 odsto i parlamentarnim 2016. godine 6,7 odsto.

„U prva dva sata od otvaranja biračkih mjesta CeMI-ju je dostavljeno ukupno deset prijava od čega jedna značajnija nepravilnost. Radi se o povredi odredaba o tajnosti glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa na način što je birač fotografisao ličnu kartu i glasački listić. Pozivamo građane da poštuju tajnost glasanja i biračke odbore da sankcionišu svaki ovakav slučaj na način što će glasački listić učiniti nevažećim“, istakao je Mitrović.

Ukazao je da na pojedinim biračkim mjestima, usljed tehničkih problema, došlo do manjeg kašnjenja sa započinjanjem izbornog procesa, a što je uobičajeno za početak izbornog dana.

„Pozivamo građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj telefona 020 511 513, putem aplikacije Fer izbori koja je dostupna u play prodavnici i na sajtu www.ferizbori.me. Nakon prijave, naš pravni tim će obrađivati eventualnu nepravilnost i preko društvenih mreža i drugih kanala o tome obavijestiti medije, cjelokupnu javnost i pozvati na odgovornost nadležne.“, kazao je Mitrović.

Najavio je da će u toku izbornog dana CeMI obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta, saopštavati javnosti preko redovnih pres konferencija koje se prenose uživo preko You Tube kanala CeMI-ja, Facebook i Instagram stranice, veb sajtova www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me, zvaničnih profila na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram, kao i putem RTCG, TV Vijesti, TvE i ostalih televizija koje prenose uživo pres konferencije.

CeMi je za potrebe nadgledanja parlamentarnih izbora akreditovao 1218 posmatrača, koji su raspoređeni na teritoriji cijele Crne Gore. Projekat „Građansko nadgledanje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2023“ omogućila je Britanska ambasada Podgorica.

Media prilozi