CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Đukanović osvojio najveći procenat glasova

16. Apr. 2018. u novosti

Kandidat Milo Đukanović osvojio je najveći procenat glasova, 53,8 odsto na predsjedničkim izborima, pokazale su projekcije rezultata na osnovu realizacije 100 odsto uzorka Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Kandidat Mladen Bojanić osvojio je 33,5 odsto, Draginja Vuksanović 8,1 odsto, Marko Milačić 2,9 odsto, Hazbija Kalač 0,8 odsto, Vasilije Miličković 0,5 odsto i Dobrilo Dedeić 0,4 odsto.

Građani su imali mogućnost da uživo prate projekcije rezultata putem CeMI-jevog vebsajta www.izbori2018.me .

CeMI je omogućio građanima i da uživo prate projekcije rezultata glasanja putem tri nacionalne televizije (Radio Televizije Crna Gora, Televije Vijesti i Televizije Prva), koje su bile direktno vezane za CeMI-jev softver u kome se obrađuju podaci pristigli od CeMI-jevih posmatrača.

CeMI-jeva posmatračaka misija brojala je 1.340 pomatrača, koji su bili rasposređeni na 90 odsto biračkih mjesta.

U toku izbornog dana CeMI je putem redovnih pres konferencije obavještavao građane o izlaznosti, nepravilnostima, trendovima glasanja kao i projekciji rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta

Projekat „Neka slobodni izbori postanu navika! – Izgradnja povjerenja u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori” realizovan je zahvaljujući finansijskoj podršci Ambasade Savezne Republike Njemačke u Podgorici.