CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Đukanović pobjedio u prvom krugu izbora

15. Apr. 2018. u novosti

Iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) kazali su da neće biti drugog kruga predsjedničkih izbora i da eventualna odstupanja ne mogu pratiti promjene projekcije rezultata na osnovu kojih je kandidat Milo Đukanović pobjedio u prvom krugu.

Šef posmatračke Misije CeMI-ja, Zlatko Vujović, rekao je na sedmoj pres konferenciji da je uzorak prilično stabilan i tu nema značajnijih odstupanja u odnosu na prethodnu pres konferenciju.

„Ne očekujemo nikakvo značajno odstupanje i možemo sa sigurnošću reći na bazi podataka koje smo dobili na osnovu uzorka da neće biti drugoga kruga, da je pobjednik ovih izbora odlučen u prvom krugu i da je to riječ o Milu Đukanoviću. Svako eventulano odstupanje u ovom trenutku ne može pratiti i promjene ovog ishoda, a to je da dođe do drugog kruga“, rekao je Vujović.

On je kazao da je potrebno sačekati da se u potpunosti realizuje uzorak, kako bi CeMI dao konačne projekcije rezultata.

„U toku noći, naši posmtrači, koji su pokrili više od 90 odsto biračkih mjesta, nastavljaju da javljaju ne samo sa uzorka, nego sa svih biračkih mjesta, a javljaće detaljne ocjene sa biračkih mjesta. U preliminarnoj izjavi će biti predstavljena statistička obrada nalaza naših posmatrača i konačna ocjena izbornog procesa“, naveo je Vujović.

To ne znači, kako je pojasnio, da je izborni proces završen.

„Treba sačekati žalbene postupke, vidjeti da li će biti nešto sporno u procesu pravne implementacije ovih nalaza, ali ono što možemo reći da je ovo riječ kako su birači glasali na biračkim mjestima. Da bi izborni proces bio okončan, potrebno je da se preduzmu sve zakonom dozvoljene pravne radnje i da se o tim ishodu pravni organi izjasne. Tek onda možemo govorniti o okončanom izbornom procesu i konačnom ishodu ko je predsjednik Crne Gore“, objasnio je Vujović.

PR koordinatorka CeMI-ja, Teodora Gilić, podsjetila je da je CeMI omogućio građanima da uživo prate projekcije rezultata glasanja putem tri nacionalne televizije, koje su, kako je pojasnio, direktno vezane za CeMI-jev softver u kome se obrađuju podaci pristigli od naših posmatrača.

„Građani imaju mogućnost da uživo prate projekcije rezultata i putem našeg vebsajta www.izbori2018.me“, navela je Gilić.

Ona je kazala da su projekcije rezultata na osnovu 86 odsto obrađenih biračkih mjesta. Takve da je kandidat Milo Đukanović osvojio 53,8 odsto, Mladen Bojanić 33,5 odsto, Draginja Vuksanović 8,1 odsto, Marko Milačić 2,9 odsto, hazbija Kalač 0,8 odsto, Vasilije Miličković 0,5 odsto, Dobrilo Dedeić 0,4 odsto.

Projekat „Neka slobodni izbori postanu navika! – Izgradnja povjerenja u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori” realizovan je zahvaljujući finansijskoj podršci Ambasade Savezne Republike Njemačke u Podgorici.