CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Evropski tim za Nikšić 18 mandata, Za budućnost Nikšića 11, a Mir je naša nacija 10 mandata

14. Mar. 2021. u novosti

Na lokalnim izborima koji su održani u Nikšiću Evropski tim za Nikšić je osvojio 18 mandata, Za budućnost Nikšića 11, Mir je naša nacija 10, Crno na bijelo jedan, Narodni pokret jedan mandat, a Socijaldemokratska partija nije prešla cenzus.

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, na završnoj pres konferenciji, kazao je da na osnovu 140 obrađenih biračkih mjesta više nema nepoznanice da li će SDP ući u parlament.

„Mogućnost da SDP prođe izborni cenzus od tri odsto više ne postoji, tako da SDP neće imati parlamentarni status. Sve ostale izborne liste su prešle cenzus. Još postoji teorijska šansa prelivanja mandata iz DPS-a ka koaliciji Crno na bijelo, ali najvjerovatnije je da neće doći do promjene što se tiče mandata“, kazao je Vujović.

Kada je riječ o ukupnom odnosu snaga, DPS je, kako je rekao, uspio da da gotovo ostvari rezultat koji su sve političke partije opozicije minus SDP ostvarile na prethodnim parlamentarnim izborima, a to je 41 odsto, „a oni trenutno imaju 40,41 odsto“.

„DPS je porastao oko dva odsto u odnosu na parlamentarne izbore. Kada govorimo o ostalim koalicionim listama, koalicija Crno na bijelo je napravila blagi rast, od 0,2 odsto“, rekao je Vujović.

Vujović je kazao da, kada se saberu rezultati koalicija Miodraga Dake Davidovića, „Za budućnost Nikšića“ i „Mir je naša nacija“ dobija se sličan rezultat koji su dvije liste predvođene Mir je naša nacija i Demokratskim frontom ostavrile na prethodnim izborima.

„Taj rezultat je bio 52,3 odsto, a na prethodnim parlamentarnim izborima ove liste su osvojile 53,4 odsto. Blagi pad, ali ne značajan. Čekamo rezultate sa jednog biračkog mjesta“, naveo je Vujović.

On se zahvalio građanima i građankama Nikšića što su, kako je kazao, sačuvali mir i što nije došlo do većih incidenata, kao i posmatračima koji su omogućili transparentno posmatranje izbora i precizne podatke.

CeMI je za nadgledanje lokalnih izbora u Nikšiću akreditovao 182 posmatrača, koji su raspoređeni na svim biračkim mjestima.

Projekat Građansko nadgledanje lokalnih izbora u Nikšiću podržala je Britanska ambasada Podgorica.