CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Izborni i partijski sistem u Crnoj Gori – Perspektiva razvoja unutarpartijske demokratije

25. Nov. 2015. u publikacije

Knjiga istražuje unutrašnjost političkih partija, što je do sada bila relativno neistražena oblast u političkim naukama. Ovaj pristup, iako izazovan, nužan je za razumijevanje funkcionisanja političkih partija, koje su po svojoj prirodi često zatvorene i nepovjerljive prema vanjskim istraživačima.

Posebno je zanimljivo što se ovakvo istraživanje prvi put primjenjuje u kontekstu Crne Gore. Iako je Crna Gora jedinstvena po svojoj političkoj sceni koju karakteriše jedna dominantna partija od uvođenja višepartizma, zemlja još uvijek nema potpuno institucionaliziran partijski sistem. Knjiga se bavi razmatranjem pet ključnih aspekata političkog sistema Crne Gore: politički sistem, partijski sistem, izborni sistem, predizborne kampanje i unutarpartijska demokratija.

Istraživački tim, sastavljen od iskusnih stručnjaka i mladih autora, pažljivo analizira karakteristike i efekte izbornog i partijskog sistema u Crnoj Gori. Posebna pažnja posvećena je Comparative Candidate Study, istraživanju stavova kandidata za poslanike. Zanimljivo je primijetiti podršku kandidata za uvođenje preferencijalnog glasanja, što ranije nije bilo popularno mišljenje.

Ova knjiga predstavlja dragocjen resurs za studente i istraživače političkih nauka, posebno u Crnoj Gori, gdje nedostaje sistematizovanih studija o unutarpartijskoj demokratiji. Projekat takođe ima za cilj proširenje dostupnosti rezultata na engleskom jeziku, čime će se podići interesovanje za istraživanje izbornog i partijskog sistema ne samo u Crnoj Gori, već i u ostalim zemljama regiona.