CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Izlaznost do 17 sati u Podgorici manja za 3,5 odsto u odnosu na predsjedničke izbore

27. May. 2018. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) do 17 sati na lokalnim izborima najveća izlaznost je zabilježena u Šavniku gdje je glasalo 80,5 odsto upisanih birača, a najmanja u Baru gdje je izlaznost 39,3 odsto.

PR koordinatorka CeMI-ja, Teodora Gilić, kazala je na pres konferenciji da je u Podgorici do 17 sati glasalo 49 odsto birača.

„Današnja izlaznost u Glavnom gradu je za 3,5 odsto manja nego što je bila na prošlim predsjedničkim izborima, i za  čak 15 odsto manja nego na parlamentarnim izborima 2016. godine“, rekla je Gilić.

Ona je saopštila da je do 17 sati u Baru glasalo 39,3 odsto birača, Bijelom Polju 46,9 odsto, Danilovgradu 47,9 odsto, Golubovcima 57,1 odsto, Kolašinu 66,7 odsto, Plavu 47,8 odsto, Pljevljima 64,1 odsto, Rožajama 45,4 odsto, Šavniku 80,5 odsto i na Žabljaku 68,1 odsto.

„Kada su nepravilnosti u pitanju, posmatraci CeMI-ja su danas zabiljezili značajno manji broj nepravilnosti u odnosu na prošle predsjedničke izbore“, navela je Gilić.

Ona je objasnila da su se nepravilnosti dominantno odnosile na: narušavanje tajnosti glasanja, prisutnosti propagadnog materijala u krugu od 100 m od biračkog mjesta, neurednost u biračkom spisku, evidencije birača koji su iskoristili svoje biračko pravo i na neadekvatnu obučenost članova biračkog odbora.

Gilić je ukazala na dvije nepravilnosti koje su posmatrači CeMI-ja evidentirali relativno skoro.

„U Podgorici na biračkom mjestu 105-B, Dom omladine Gornja Gorica glasaču nije omogućeno da ostvari svoje biračko pravo jer nije upisan u birački spisak, iako je po zvaničnoj evidenciji trebao da glasa na tom BM“, precizirala je Gilić.

Ona je kazala da je u Podgorici na biračkom mjestu 59-A, JPU „Đina Vrbica“, vaspitna jedinica Đina Vrbica osoba koja nije član BO, u odsustvu predsjednika BO i zamjenika predsjednika zauzela njihovo mjesto, „pri čemu je izostala reakcija ostalih članova biračkog odbora“.

„U Podgorici na biračkom mjestu 65-A, Poreska uprava Crne Gore područna jedinica PODGORICA birački odbor je prihvatio zahtjev za glasanje putem pisma u 14 sati i 30 minuta“, istakla je Gilić.

CeMI, kako je apelovala, poziva sve građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu te organizacije na broj 077 600 037.

„CEMI posmatračka misija ima 836 akreditovanih posmatrača. CeMI posmatrači pokrivaju biracka mjesta na kojima glasa 95 odsto biračkog tijela sa pravom glasa na današnjim izborima“, podsjetila je Gilić.

Projekat nadgledanja lokalnih izbora je omogućila Ambasada Savezne Republike Njemačke u Podgorici.

Sve informacije u vezi sa izborima moguće je pratiti i na veb sajtu www.izbori2018.me , kao i na zvaničnim profilima Centra za monitoring i istraživanje na društvenim mrežama, Facebook i Twitter.