CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Izlaznost do 9 sati u Podgorici 7,7 odsto

27. May. 2018. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) izlaznost do 9 sati na lokalnim izborima u Podgorici iznosila je 7,7 odsto, što je za 1,2 odsto više nego na prošlim predsjedničkim izborima.

PR koordinatorka CeMI-ja, Teodora Gilić, kazala je da CeMI-jevi posmatrači prate tok glasanja u 11 opština u kojima se danas održavaju izbori.

Ona je saopštila da je izlaznost u Podgorici do devet satu veća za 1,31 odsto nego na parlamentarnim izborima održanim 2016. godine.

„Izlaznost do devet sati u Baru bila je 5,3 odsto, Bijelom Polju 6,6 odsto, Danilovgradu 9,5 odsto, Kolašinu 9,3 odsto, Plavu 6,8 odsto, Pljevljima 9,9 odsto, Rožajama 4,3 odsto, Žabljaku 9,2 odsto, Golubovcima 13 odsto i Šavniku 14 odsto“, rekla je Gilić.

Ona je kazala da je tokom izbornog procesa primijećen određen broj nepravilnosti

„U Podgorici na biračkom mjestu 7 POSLOVNI OBJEKAT VLASNIŠTVO ZORANA ADŽIĆA – uočeno je prisustvo propagandnog materijala na udaljenosti od svega 4-5 metara od biračkog mjesta. Ovim su narušena pravila izborne procedure (član 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika)“, navela je Gilić.

U Rožajama, kako je kazala, na biračkom mjestu 8 Seošnica član BO koji je zadužen za odvajanje kupona od glasačkih listića otvarao je pojedine listiće i vršio uvid u to za koga su birači glasali.

„Ti birački listići nijesu proglašeni nevažećim,čime se krši član 85b“, pojasnila je Gilić.

Ona je kazala da je u Podgorici na biračkom mjestu 2 JU Dom zdravlja zdravstvena stanica Blok zamjenik predsjednika BO fotografisao obiman štampani materijal telefonom ispod stola čime je, kako je pojasnila. prekršena zabrana upotrebe uređaja za elektronsku komunikaciju. (Član 71a)

Gilić je saopštila da je sve zabilježene nepravilnosti, kao i procente izlaznosti i druge informacije u vezi s izborima, moguće pronaći na ceMI-jevom web sajtu izbori2018.me

Ona je pozvala sve građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj 077 600 037.

„CEMI posmatračka misija ima 836 akreditovanih posmatrača. CeMI posmatrači pokrivaju biracka mjesta na kojima glasa 95 odsto biračkog tijela sa pravom glasa na današnjim izborima“, podsjetila je Gilić.

Projekat nadgledanja lokalnih izbora je omogućila Ambasada Savezne Republike Njemačke u Podgorici.

Media prilozi