CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Izlaznost do devet sati 6,2 odsto

15. Apr. 2018. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na predsjedničkim izborima do 9 sati u Crnoj Gori, glasalo je 6,2 odsto birača, sapšteno je iz te organizacije.

PR koordinatorka CeMI-ja, Teodora Gilić, saopštila je da je u Podgorici je do 9 sati glasalo 6,5 odsto birača, u  Centralnoj regiji bez Podgorice 7,6 odsto, na primorju 5,1 odsto, a na sjeveru 6,1 odsto.

“Tokom izbornog procesa primijećen je određen broj nepravilnosti: Podgorica Biračko mjesto 8B i 9B O.Š. Sutjeska Birački odbori ne dozvoljavaju prisustvo posmatračima CeMI-ja zbog nepostojanja njihovog imena u spisku koji su dobili od strane Državne izborne komisije, iako su posmatrači uredno akreditovani i posjeduju sa sobom validnu akreditaciju”, kazala je Gilić.

U Herceg Novom, kako je navela, na BM br. 16 Igalo I – posmatrači CeMI-ja su uočili da članovi biračkog odbora (BO) naglas čitaju imena glasača i odrezak iz aparata za elektronsku identifikaciju birača potpisuje samo predsjednik BO (ne i član BO), čime se grubo krši tajnost glasanja, što podrazumijeva povrede članova 69 i 68b Zakona o izboru odbornika i poslanika.

„Na BM broj 11 Virak na Žabljaku nije radio uređaj za elektronsku identifikaciju birača.  OIK odlučio da se glasanju pristupi po sistemu vizuelne identifikacije -uvidom u lična dokumenta birača, pronađe ga u odštampanom biračkom spisku i omogući mu da se potpiše i uputi ga u prostor za glasanje“, istakla je Gilić.

Ona je kazala da je sve zabilježene nepravilnosti, kao i procente izlaznosti i druge informacije u vezi s izborima, mogue pronaći na web sajtu www.izbori2018.me 

„Pozivamo sve građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj 077 600 061“, kazala je Gilić.

Ona je podsjetil da biračko pravo u Crnoj Gori ima 532 599 građana, koji glasaju na 1.214 biračkih mjesta.

„CEMI posmatračaka misija ima 1.340 pomatrača rasposredjenih na 90% birackih mjesta. U toku izbornog dana CeMI će imati redovne pres konferencije putem kojih ćemo obavještavati građane o izlaznosti, nepravilnostima, trendovima glasanja kao i projekciji rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta“, rekla je Gilić.

Pored toga, kako je dodala, informacije će biti dostupne i redovno ažurirane na web sajtu www.izbori2018.me  kao i na zvaničnim profilima CeMI-ja na društvenim mrežama, Facebook i Twitter .

Podatke o izlaznosti do 11 sati biće saopšteni na sljedećoj pres konferenciji, u 11:15 sati.

Media prilozi