CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Izvještaj o preliminarnim zaključcima i nalazima - Građansko nadgledanje lokalnih izbora u Nikšiću - Crna Gora 2021

16. Mar. 2021. u publikacije

Posmatračka misija Centra za monitoring i istraživanje CeMI je za nadgledanje izbornog procesa za lokalne izbore u Nikšiću 2021. godine akreditovala ukupno 181 posmatrača. Misija se sastojala od kratkoročnih i dugoročnih posmatrača. CeMI je, takođe, angažovao mrežu lokalnih koordinatora. Imajući u vidu da je u Nikšiću 138 biračkih mjesta, tokom ove posmatračke misije CeMI je imao totalnu pokrivenost u opštini Nikšić tokom izbornog dana.

CeMI je u okviru projekta nadgledanja lokalnih izbora u Nikšiću koristio prethodno razvijenu web i mobilnu aplikaciju “Fer izbori” (www.ferizbori.me) putem koje su građani i posmatrači imali mogućnost da prijave uočene nepravilnosti ili kršenje njihovih biračkih prava. Aplikacija je takođe omogućila građanima da uživo prate projekcije rezultata izbora, kao i da se informišu o svojim biračkim pravima.

Centar za monitoring i istraživanje CeMI želi da se zahvali Britanskoj ambasadi Podgorica koja je finansijski podržala projekat građanskog nadgledanja lokalnih izbora u Nikšiću 2021. godine i omogućila sprovođenje ove misije.