CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Ključne nepravilnosti koje su obilježile tok parlamentarnih izbora

11. Jun. 2023. u novosti

06:51:17, Podgorica, BM 12: Na biračkom mjestu JU srednja geodetska škola "Marko Radević" nakon prebrojavanja glasačkih listića prije otvaranja BM, nedostaje jedan glasački listić - umjesto 655 ima 654 glasačka listića.

 

07:25:31, Pljevlja, BM 9: Zbog nestanka struje nije bilo moguće pokrenuti uređaj za evidenciju birača pa je početak glasanja na tom biračkom mjestu kasnilo 25 minuta. 

 

08:15:31, Podgorica: Prijavljena upotreba mobilnog telefona na biračkom mjestu, kao i fotografisanje glasačkih listića, što predstavlja povredu odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

 

09:41:53, Berane, BM 57: Prijavljena je pojava da je određenom broju birača promijenjeno biračko mjesto, o čemu prethodno nijesu bili obaviješteni. 

 

09:49:05 , Herceg Novi, BM : Građanin je prijavio slikanje glasačkog listića od strane birača. BO je, budući da ovakvo ponašanje predstavlja povredu odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa (kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje), poništio glasački listić.

 

11:20:42, Podgorica, BM 26A: Na BM nisu prisutni svi članovi BO - nedostaje jedan član. Shodno članu 72 ZIOPa, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

 

12:16:52, Plav, BM 11A: Član biračkog odbora koristi telefon, što je suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikacju u prostoriji za glasanje.

 

12:38:42, Podgorica, BM 72A Zabjelo: Posmatrač javlja da je birač iznio glasački listić van biračkog mjesta, čime je prekršio odredbe o tajnosti glasanja iz člana 69a, ZIOPa. BO je poništio glasački listić.

 

13:28:07, Podgorica, BM 73A: Na BM mjestu je došlo do sukoba između birača i članova BO nakon što je utvrđeno da je u biračkom spisku, u prostoru za potpis, potpis drugog birača. 

 

14:48:08, Tuzi, BM 21: Član biračkog odbora napustio biračko mjesto sa glasačkim listićima namijenjenim za glasanje putem pisma. BO razmatra zatvaranje biračkog mjesta.

 

14:40:35, Nikšić, BM Kočane 127: Na BM mjestu je došlo do sukoba između birača i članova BO, nakon što je birač agresivno udarao po biračkoj kutiji, povišenim tonom se obraćao članovima BO, prekrižio listić na stolu biračkog odbora, zatim pokuša da ga iscijepa, a nakon svega uspio da ga ubaca u kutiju.

 

15:54:39, Nikšić: Građani prijavljuju telefonske pozive od strane političkih partija/koalicija, im se postavljaju pitanja da li su izašli na izbore, da li su na izbore izašli članovi njihovih porodica i nudi prevoz do biračkog mjesta.

 

Nakon što je u Tuzima, na BM 21, član biračkog odbora napustio biračko mjesto sa glasačkim listićima namijenjenim za glasanje putem pisma i nakon reakcije policije, odlučeno je se ovo BM zatvori

 

Posmatrači CeMI-ja obavještavaju da je usljed jakog nevremena na području Rožaja došlo do nestanka struje i prekida glasanja na 5 biračkih mjesta.

 

16:42:10, Petnjica, BM 11: Suprotno odredbama o tajnosti glasanja iz člana 69a ZIOPa, dva birača su se istovremeno našla u paravanu. Birački odbor nije poništio sporni glasački listić.

 Više građana prijavilo je CeMI-ju da im od pojedinih političkih partija pristižu SMS poruke sa pozivom da izađu i glasaju njihovu listu. Ovakvo postupanje je suprotno ZIOP i načelu ravnopravnosti svih podnosilaca izbornih lista.