CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Ljetnja škola za vršnjačke edukatore

24. Sep. 2018. u novosti

Od 28. do 30. septembra ove godine, na Ivanovim koritima biće organizovana dvodnevna ljetnja škola za vršnjačke edukatore. Navedena škola se organizuje u okviru projekta Smart Start – Aktivni mladi za održive promjene, koji CeMI realizuje uz finansijsku podršku crnogorskog Ministarstva sporta.

Škola će biti podijeljena u dva dijela: u prvom će angažovani eksperti upoznati polaznike sa karakteristikama političkog sistema Crne Gore, procesom EU integracija, promjenama i mogućnostima za mlade koji taj proces sobom nosi; drugi dio će biti posvećen modeliranju radionice vršnjačke edukacije, koji će biti korišten prilikom sprovođenja vršnjačke edukacije u školama.

Vršnjački edukatori će tokom radionice oblikovati teme i ideje koje žele da prezentuju vršnjacima u svojim srednjim školama. Uz koordinaciju projekt koordinatora, 30 vršnjačkih edukatora će posjetiti sve opštine u Crnoj Gori. Vršnjački edukatori će održati najmanje 25 tematskih predavanja u okviru učeničkih parlamenata u 25 opštine u Crnoj Gori (24 opštine i 1 gradska opština), i zajedno sa svojim vršnjacima formulisati ideje i preporuke za poboljšanje politika za mlade u Crnoj Gori. Ovu aktivnost dominatno sprovode učenici/vršnjački edukatori uz mentorstvo koordinatora projekta.

Na radionicama tokom ljetnje škole i na predavanjima vršnjačih edukatora, mladi će raditi i na oblikovanju ideja i preporuka za poboljšanje omladinskih politika u Crnoj Gori, koje će biti prikazane u formi postera. Takođe, učestvovaće i u predlaganju vizuelnih rješenja za dizajn postera, koje će nakon toga uobličiti angažovani grafički dizajner. CeMI će organizovati izložbu postera u adekvatnom prostoru. Nakon izložbe, primjerci postera biće poslati srednjim školama u cilju dalje promocije ideja.

Agendu ljetnje škole možete preuzeti ovdje.