CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Međunarodni poziv za eksperte u poljima izbornog prava i izbornih sistema

01. Aug. 2018. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje CeMI formira tim stručnjaka sa prethodnim izbornim iskustvom, koji bi sproveo kvalitetnu i detaljnu procjenu ključnih spornih oblasti izbora i prethodnih izazova.

Tim stručnjaka koji će se formirati sa ciljem da analizira izborne politike i nedavno održane izbore u Crnoj Gori će biti sastavljen od 3 člana. CeMI poziva eksperte u poljima izbornog prava i izbornih sistema da budu dio tima kao savjetnici. Poželjno je da posjeduju akademsku pozadinu i profesionalno iskustvo u izbornom rukovodstvu, transparentnosti i izbornom integritetu. Tim stručnjaka će imati izbornog/pravnog eksperta – vođu tima. Poželjno je da vođa tima ima specifično profesionalno iskustvo u izbornim aktivnostima, uključujući poznavanje međunarodnih i regionalnih izbornih standarda; odlično razumijevanje funkcionisanja izbornog sistema u Crnoj Gori; prethodno iskustvo u Crnoj Gori ili zemljama regiona i dobra uključenost u sve djelove društva kako bi mogao biti odmah operativan. Ostali članovi tima bi takođe trebali da imaju akademsku pozadinu ili profesionalno iskustvo u izbornim aktivnostima. Njihove izborne aktivnosti će biti usklađene sa njihovim interesima i iskustvom u različitim temama izbornih politika. Članovi tima stručnjaka će biti imenovani kao stručni reporteri u radnim grupama, koje će biti uspostavljenje u okviru ovog projekta.

Tim stručnjaka će imati zadatak da kreira analizu javnih politika ključnih i spornih područja prethodnih izbornih procesa u Crnoj Gori. Analiza će biti orjentisana ka procjenama sledećih spornih područja prethodnih izbornih procesa: pravni okvir izbora, politička korupcija (finansiranje političkih partija i zloupotreba državnih resursa u izbornim kampanjama); izborni sistem i zastupljenost žena i nacionalnih manjina na lokalnim i nacionalnim izborima u Crnoj Gori, rad organa izbornog rukovodstva i integritet biračkog spiska, druge relevantne institucije (Agencija za sprečavanje korupcije, EKIP, Ministarstva, itd.) i ponašanje medija tokom izbornog procesa, kao i drugim segmentima.

Zainteresovani stručnjaci se mogu prijaviti putem telefona (+382 20 511 424) ili putem e-mail adrese, i poslati svoj CV na info@cemi.org.me najkasnije do 14. avgusta 2018. godine.