CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Mitrović: Ranijih godina izbori u Crnoj Gori se rješavali u prvom krugu

20. Mar. 2023. u novosti

Direktor pravnog odjeljenja CeMI-ja, Ognjen Mitrović, za N1 BIH je komentarišući rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora istakao da "Nije iznenađenje što je Đukanović ušao u drugi krug. Za njegovog protivkandidata bilo je neizvjesno da li će biti gospodin Mandić ili gospodin Milatović. Iznenađujuća je razlika kojom je gospodin Milatović gotovo 10% glasova imao više u odnosu na gospodina Mandića i tako na efikasan način ušao u drugi krug."

"Raniji predsjednički izbori uvijek su završavali u prvom krugu, zbog toga je nezahvalno davati bilo kakvu prognozu. Ono što je karakteristično, jeste da su Demokratska partija socijalista i Evropa sad, čiji su kandidati ušli u drugi krug, dvije partije koje ne čine vlast. To je jasna poruka građana da nisu zadovoljni onim što se dešava na političkoj sceni, a i ujedno pokazatelj velike potrebe organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora", istakao je Mitrović.

Komentarišući šta je doprinijelo ovakvom rezultatu gospodina Milatovića, Mitrović je rekao "Evropa sad kao politički subjekat je nastao iz programa za povećanje zarada u Crnoj Gori, za vrijeme Vlade gospodina Krivokapića i , u suštini, to je ključni razlog na osnovu kojeg su oni dobili podršku. Osim toga, došlo je do određenog zasićenja građana koji ne žele da se primarno bave pitanjima nacionalnih ibilo kojih drugih podjela i sve to je značajno uticalo na rezultat kandidata Evrope sad."


Kompletno gostovanje pogledajte na linku u nastavku: https://n1info.ba/video/novi-dan/mitrovic-ranijih-godina-izbori-u-crnoj-gori-se-rjesavali-u-prvom-krugu/