CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Na osnovu 41.2 odsto obrađenog uzorka Đukanović i Milatović osvojili najviše glasova birača

19. Mar. 2023. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na osnovu 41.2 odsto obrađenog uzorka, na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori kandidat Milo Đukanović je osvojio 36.3 odsto glasova, mr Jakov Milatović 26.50 odsto, Andrija Mandić 20.5 odsto, mr Aleksa Bečić 11.90 odsto, doc dr Draginja Vuksanović Stanković 2.8 odsto, Goran Danilović 1.3 odsto i Jovan Radulović 0.70 odsto.

Šefica misije Građanskog nagledanja predsjedničkih izbora 2023 Ana Nenezić kazala je da je ovo šesta CeMI-jeva konferencija.

„Za praćenje CeMI-jevih konferencija tokom izbornog dana bilo je akreditovano više od 70 predstavnika medija iz 22 medijske kuće, od čega šest regionalnih, dok su tri medijske kuće sa nacionalnom pokrivenošću prenosile pres konferencije uživo – Radio telvizija Crne Gore, Vijesti i TV E“, navela je Nenezić.

Naglasila je da ovo nisu konačni rezultati ni projekcije, već da je CeMI omogućio svim građanima i građankama Crne Gore da na nacionalnim televizijama direktno imaju uvid u uzorak i procjene i imaju podatke onako kako CeMI-ju pristižu od posmatrača.

Pojašnjavajući metodologiju, Nenzić je kazala da CeMI radi paralelno prebrojavanje glasova, koji predstavlja metod obrade podataka o broju glasova koji pristižu sa onih biračkih mjesta koja čine reprezentativan uzorak, na osnovu čega se pravi projekcija konačnih rezultata.

„Statistička greška ukazuje na opseg u kojem se može kretati konačni rezultat, u odnosu na rezultat dobijen na podacima iz uzorka.Stabilnost uzorka nije stručni termin, ukazuje na “stabilizaciju” statističke greške koja zavisi od broja pristiglih podataka u odnosu na veličinu uzorka“, rekla je Nenezić.

„Čitavog dana smo najavljivali da će se izlaznost kretati u domenu kako je to bilo u okviru predsjedničkih izbora 2018. godine, taj procenat je malo niži u odnosu na te izbore“, rekla je Nenezić.

Podsjetila je da je prosječno odstupanje CeMI-jevih procjena izbornih rezultata u odnosu na one koje je objavila Državna izborna komisija tokom ranijih godina bilo je značajno niže od statistički prihvatljivog odstupanja od +/-1%