CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Na osnovu 69 odsto obrađenog uzorka Đukanović i Milatović osvojili najviše glasova birača

19. Mar. 2023. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na osnovu 69 odsto obrađenog uzorka, na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori kandidat Milo Đukanović je osvojio 35.3 odsto glasova, mr Jakov Milatović 28.8 odsto, Andrija Mandić 19.4 odsto, mr Aleksa Bečić 11.30 odsto, doc dr Draginja Vuksanović Stanković tri odsto, Goran Danilović 1.3 odsto i Jovan Radulović 0.80 odsto.

Šefica misije, Ana Nenezić, kazala je ovo sedma CeMI-jeva konferencija.

Napomenula je da se uzorak puni vrlo brzo, što znači da su posmatrači na biračkim mjestima posvećeni i šalju podatke onako kako ih i dobijaju.

„Imate direktan uvid kako se naš uzorak puni kroz softever koji dostupan nema samo preko televizija, već i preko aplikacije ferizbori.me i sajta ferizbori.me“, rekla je Nenezić.

Prema njenim riječima, ukoliko projekcije ostanu vrlo je interesantno konstatovati da za drugi krug su dva kandidata koja dolaze iz opozicionih partija.

„Takođe je interesatno da partije koje su imale parlamentarnu većinu nakon izbora 2020. godine, kao i partije koje imaju podršku izvršne vlasti nijesu uspjele dobiti podršku kako bi se našli u drugom krugu izbora“, rekla je Nenezić.

Vjeruje da su na ovaj način birači poslali svoju poruku na koji način se u prethodne dvije godina vršila vlast.

Nenezić je istakla i da je zabilježen veliki broj nepravilnosti, ali da nijedna nije mogla uticati značajnije na ukupan koncept izbornog procesa.

„Samo bih izdvojila to da se u Šavniku ponovo desilo da imamo zatvoreno biračko mjesto, zato što je neko sebi uzeo za pravo da biraču koji je upisan u birački spisak, ne dozvoli da ostavri svoje biračko pravo“, rekla je Nenezić i pozvala Tužilaštvo da „ovome stane na kraj, kako se ovo ne bi dešavalo u narednom izbornom ciklisu“.