CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Na osnovu 83 odsto obrađenog uzorka Đukanović i Milatović osvojili najviše glasova birača

19. Mar. 2023. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na osnovu 83 odsto obrađenog uzorka, na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori kandidat Milo Đukanović je osvojio 35.40 odsto glasova, mr Jakov Milatović 29.2 odsto, Andrija Mandić 19.1 odsto, mr Aleksa Bečić 11 odsto, doc dr Draginja Vuksanović Stanković 3.2 odsto, Goran Danilović 1.3 odsto i Jovan Radulović 0.80 odsto.

Šefica misije, Ana Nenezić, kazala je da je ovo osma CeMI-jeva konferencija.

“Uzorak je stabilan i možemo konstatovati da se ovi podaci u značajnom neće mijenjati, a punjenje uzorka do 100 odsto i dalje možete uživo pratiti na našem sajtu i aplikaciji”, rekla je Nenezić.

Napomenula je da je CeMI imao jedinstvenih 10.741 posjetu sajta, kao 1,4 hiljada posjeta svakog minuta.

“To je dokaz samo koliko nam građani vjeruju na šta smo i posebno ponosni”, kazala je Nenezić.

Odgovarajući na pitanje novinara, ona je podsjetila da za predsjedničke izbore, ukoliko u prvom krugu jedan kandidat ima 50 plus odsto glasova tada se može proglasti njegova pobjeda.

“U ovom slučaju imamo dva rezulata, Đukanovića 35.4 odsto i Milatovića 29.2 odsto, što znači da su oni kandidati koji će se takmičiti u drugom krugu predsjedničkih izbora”, pojasnila je Nenezić.

Istakla je da se ranije očekivalo da oni koji čine parlamentarnu većinu da će imati veću šansu da budu konkurentniji kandidati na izborima.

“Naša procjena je da je sama predsjednička kampanja od samog početka bila uvertira za prijevremene parlamentarne izbore, koji su zakazani za 11. jun. S obzirom na to da imamo konstantan rast Pokreta Evropa sad to pokazuje da građani imaju značajno povjerenje u njih, kao i da se to povećanje glasova dešava na konto DF-a i Demokrata ”, kazala je Nenezić.

Upitana da li može na osnovu trenutnih rezultata dati predviđanja za drugi krug, ona je odgovorila da se ne bi davala takve procjene, jer je to rano.

“Usmjerenje je da su i jedna i druga partija u prvom dijelu kamapanje fokusirala na ekonomska i socijalna pitanja i evropske integracije. Treba vidjeti kakvu će sada poruku slati i šta oni smatraju da je važno i zbog čega bi građana trebalo da ih podrže.”, zaključila je Nenezić.