CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Na osnovu 90,5 odsto obrađenog uzorka Evropa sad osvojila 23 mandata, a koalicija DPS-SD-DUA-LP 22 mandata

11. Jun. 2023. u novosti

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori na osnovu 90,5 odsto obrađenog uzorka, Evropa SAD ima 25,5 odsto, odnosno 23 mandata, DPS-SD-DUA-LP 23,8 odsto, odnosno 22 mandata, dok je koalicija NSD, DNP I RP osvojila 14,7 odsto ili 13 mandata,

To je saopštila izvršna direktorka CeMI-ja Ana Nenezić na pres konferenciji povodom preliminarne projekcije rezultata izbora.

„Na osnovu 90,5 odsto obrađenog uzorka, Demokrate i URA su osvojili 12,3 odsto, odnosno 11 mandata, Bošnjačka stranka 6,9 odsto, odnosno šest mandata, SNP i DEMOS 3,2 odsto i imaju dva mandata“, navela je Nenezić.

Pojasnila je da CeMi sada predstavlja podatke na osnovu reprezentativnog uzorka sa 400 biračkog mjesta.

„To su podaci koji su preliminarni i ne mogu se uzeti kao konačni. Osim toga, s obzirom da imamo situaciju sa nekoliko lista i partija koje se nalaze na ivici cenzusa, postoji velika šansa da ga mogu preći, ali imamo i one partije koje su prešle cenzus, ali se može desiti zbog male razlike da taj status izgube.“, istakla je Nenezić.

Ukazala je i da CeMI koristi još jednu metodologiju, a to je paralelno preborojavanje glasova na svim biračkim mjestima.

„CeMI će u toku noći komunicirati i ove podatke. Sada imamo 70 odsto paralelnog prebrojavanja i te podatke možete u toku noći pratiti na svim našim kanalima komunikacije, aplikaciji ferizbori.me kao i veb sajtu www.izbori.cemi.org .me“, navela je Nenezić.

Kazala je da lista Pravda za sve ima 2,9 odsto, navodeći da ima šansu da u narednom periodu obrade uzorka taj prag pređe.

„Ista je situacija sa Socijaldemokratskom partijom koja ima 2,8 odsto. Kada govorimo o Albanskom forumu, on ima 2,1 odsto i dva mandata. Drugi mandat se nalazi na samoj ivici, dva procenta ih dijele da imaju ili izbjegnu taj mandat“, dodala je Nenezić.

Kako je kazala, Albanska alijansa ima 1,5 odsto ili jedan mandat, Preokret 1,4 odsto, DMP, PCG, SCG i DSS imasju 1,1 odsto, PZP 0,7 odsto, HGI 0,6 odsto i jedan mandat, a MI MOŽEMO! ima 0,5 odsto i nisu osvojili nijedan mandat.

„Kad je u pitanju ukupna projekcija izlaznosti , ona iznosi 56,7 odsto po zatvaranju biračkih mjesta“, rekla je Nenezić.

Pojasnila je da će CeMI, s obzirom da ima nekoliko lista koje se nalaze na ivici cenzusa, iskoristiti paralelno prebrojavanje glasova koje radi na svim biračkim mjestima u Crnoj Gori i komunicirati te podatke u narednom periodu.