CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Na osnovu 95 odsto obrađenog uzorka izborna lista „Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“ osvojila 30 mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore 27 mandata

30. Aug. 2020. u novosti

Na osnovu 95 odsto obrađenog uzorka izborna lista „Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“ osvojila je 30 mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore 27 mandata, a koalicija “Mir je naša nacija” deset mandata, pokazale su projekcije rezultata Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Platforma “Crno na bijelo” osvojila je četiri mandata, Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo dosljedno tri mandata, Bošnjačka stranka – “Ispravno – Rafet Husović” tri mandata, SDP- Jaka Crna Gora! dva mandata, ALBANSKA LISTA jedan mandat i Albanska koalicija jedan mandat.

Izborne liste Hrvatska građanska inicijativa (HGI) – “Svim srcem za Crnu Goru” i Hrvatska reformska stranka Crne Gore (HRS) nijesu osvojile nijedan mandat.

Radi se o preliminarnim procjenama, i moguća odstupanja zavisno da li ce HGI eventualno preći traženih 0,35% za rezervisani mandat.

Isto kao i HGI, i SDP se nalazi u margini greške. Zavisno od toga moguća bi bila pomijeranja u mandatima iako ne bi bilo značajnih pomijeranja u procentima osvojenih glasova. Naravno, važno je sačekati odlučivanje DIK-a i eventualno glasanje na biračkim mjestima na kojima bi eventualno moguće bilo ponavljanje glasanja.

CeMI za nadgledanje parlamentarnih i lokalnih izbora u pet opština akreditovao 1.355 posmatrača, koji su bili raspoređeni na gotovo svim biračkim mjestima u Crnoj Gori.

U toku izbornog dana CeMI je održao osam redovnih pres konferencija putem kojih je obavještavao građane o izlaznosti, nepravilnostima, trendovima glasanja kao i projekciji rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Projekat nadgledanja parlamentarnih i lokalnih izbora je omogućila Britanska ambasada Podgorica, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Holandije i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.