CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Na parlamentarnim izborima do 11 sati glasalo 16,3 odsto birača

11. Jun. 2023. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 11 sati izašlo je 16,3 odsto upisanih birača u birački spisak.

Šef Pravnog odjeljenja CeMI-ja Ognjen Mitrović kazao je da je u sjevernoj regiji do 11 sati glasalo 15,9 odsto, u centralnoj 17,2 odsto i u južnoj 14,8 odsto.

Kada je riječ o uporednim podacima u odnosu na ranije izbore - izlaznost u prvom krugu predsjedničkih izbora do 11 sati bila je 20,1 odsto, na parlamentarnim 2020. godine 35,4 odsto i parlamentarnim 2016. 20,7 odsto.

Primjećujemo da dosadašnja zbivanja ukazuju na manji broj nepravilnosti na biralištima nego što je to bio trend na ranijim parlamentarnim izborima, kao i na predsjedničkim izborima.

Karakteristika prijavljenih nepravilnosti je da se uglavnom odnose na povredu tajnosti glasanja i to najčešće fotografisanjem glasačkog listića. U pojedinim slučajevima izgovaranjem na glas liste za koju je birač glasao. Birački odbori su najčešće postupali u skladu sa zakonom i u tim slučajevima oglasili glasački listić nevažećim.

„Pozivamo građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj telefona 020 511 513, putem aplikacije Fer izbori koja je dostupna u play prodavnici i na sajtu www.ferizbori.me. Nakon prijave, naš pravni tim će obrađivati eventualnu nepravilnost i preko društvenih mreža i drugih kanala o tome obavijestiti medije, cjelokupnu javnost i pozvati na odgovornost nadležne.“, kazao je Mitrović.

Najavio je da će u toku izbornog dana CeMI obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta, saopštavati javnosti preko redovnih pres konferencija koje se prenose uživo preko You Tube kanala CeMI-ja, Facebook i Instagram stranice, veb sajtova www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me, zvaničnih profila na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram, kao i putem RTCG, TV Vijesti, TvE i ostalih televizija koje prenose uživo pres konferencije.

CeMi je za potrebe nadgledanja parlamentarnih izbora akreditovao 1218 posmatrača, koji su raspoređeni na teritoriji cijele Crne Gore. Projekat „Građansko nadgledanje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2023“ omogućila je Britanska ambasada Podgorica.

Media prilozi