CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Na parlamentarnim izborima do 17 sati glasalo 42.2 odsto birača

11. Jun. 2023. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) na parlamentarnim izborima do 17 sati glasalo je 42.2 odsto birača, saopštio je šef pravnog odjeljenja te organizacije, Ognjen Mitrović.

On je kazao da je do 17 sati u južnoj regiji glasalo 36.1 odsto birača, centralnoj 44 odsto i sjevernoj 44.5 odsto.

„Izlaznost u prvom prvom krugu predsjedničkih izbora do 17 sati bila je 52,4 odsto na parlamentarnim 2020. godine 68,4 odsto i parlamentarnim 2016. godine 61,2 odsto“, rekao je Mitrović.

Nakon što je CeMI, kako je podsjetio, ranio saopštio da je na BM 21 u Tuzima član biračkog odbora napustio biračko mjesto sa glasačkim listićima namijenjenim za glasanje putem pisma, nakon reakcije policije, odlučeno je se ovo BM zatvori.

„Takođe, CeMI je obavješten da je usljed jakog nevremena na području Rožaja došlo do nestanka struje i prekida glasanja na pet biračkih mjesta“, rekao je Mitrović.

Kako je dodao, u CeMI-ju su konstatovali da je primjetan znatno manji broj prijava o nepravilnostima u odnosu na oba kruga nedavno završenih predsjedničkih, kao i u poređenju sa parlamentarnim izborima 2020. godine.

„Pozivamo građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj telefona 020 511 513, putem aplikacije Fer izbori koja je dostupna u play prodavnici i na sajtu www.ferizbori.me. Nakon prijave, naš pravni tim će obrađivati eventualnu nepravilnost i preko društvenih mreža i drugih kanala o tome obavijestiti medije, cjelokupnu javnost i pozvati na odgovornost nadležne.“, kazao je Mitrović.

Najavio je da će u toku izbornog dana CeMI obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta, saopštavati javnosti preko redovnih pres konferencija koje se prenose uživo preko You Tube kanala CeMI-ja, Facebook i Instagram stranice, veb sajtova www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me, zvaničnih profila na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram, kao i putem RTCG, TV Vijesti, TvE i ostalih televizija koje prenose uživo pres konferencije.

Projekat „Građansko nadgledanje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2023“ omogućila je Britanska ambasada Podgorica.


Media prilozi