CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Nenezić u emisiji PRETRES: Očekivala sam nestranačku ličnost na listi DPS-a

15. May. 2023. u novosti

Izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanja (CeMI) Ana Nenezić očekuje da ćemo i ovoj kampanji za parlamentarne izbore imati, kako kaže, red obećanja red optužbi.

“Je verujem da će Pokret Evropa sad upostaviti temelje i dinamiku kampanje, a druge partije će se postaviti prema PES u odnosu na to da li očekuju eventualno koaliranje sa PES-om poslije izbora ili ne. Onaj ko bude napadao PES ne očekuje koaliciju, oni koji budu pokušavali da spuste loptu očekuju koaliciju, jer sva istraživanja pokazuju dominaciju Evrope sad”, kazala je Nenezić u emisiji "Pretres" na Radio televiziji Crne Gore.

Govoreći o listi DPS-a koju će predvoditi vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković, Nenezić kaže da lista može biti neko osvježanje, jer je u vrhu mlađi kadar, a nekih funkcionera za koje se vežu afere, nema na listi.

“Ovo nije iznenađenje, pitanje je bilo ko će biti na čelu liste, ja sam očekivala da će to biti jedna nestranačka ličnost koja će dati novi zamah u smislu posvećenosti EU integracijama”, kaže Nenezić.

Kaže i da je Crnoj Gori potrebna jaka opozicija.

“Vidjećemo kako će se DPS kotirati na izborima, u stalnom su padu i to je oko 20% glasaova što nije zanemarljivo. Očekujem još koalicija i da ćemo imati još iznenađenja”, kaže Nenezić.

Od koalicija Demokrata i URE očekuje da se okupe oko borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, dok će, kako kaže PES kampanju voditi na krilima ekonomskih tema.

Kaže i da je zaokret u retorici Andrije Madića u predsjedničkoj kampanji bilo pozitivana, ali nastavak tog zaokreta ne očekuje.

“Postoji velika vjerovatnoća da nosilac liste bude Milan Knežević, oni će se držati u okvirima onoga što je krajnja desnica i buđenje jakih emocija, jer tako najlakše pridobijete birače. To je njihov pokušaj da vrate dio birača”, poručila je Nenezić, koja u predizbornoj kampanji očekuje i zlupotrebe državnih resursa.

Snimak cijele emicije dostupan je na link-u https://www.rtcg.me/tv/emisije/informativni/pretres/427078/pretres-12052023.html