CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Neophodno raditi na jačanju institucionalne zaštite u cilju poboljšanja položaja žena u online prostoru

02. Feb. 2022. u novosti

Neophodno je raditi na jačanju institucionalne zaštite, kako bi se žene osjećale sigurnije u online prostoru, te bile osnažene da reaguju ukoliko postanu žrtve online nasilja. To je zaključeno na treningu ”Žene u politici i digitalnom prostoru: trening o rodno zasnovanim dezinformacijama i online nasilju“ koji je Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) organizovao u petak 28. januara 2022. godine. 

Mizoginija, rodno zasnovane dezinformacije i online nasilje se javljaju kao sve učestaliji problem u Crnoj Gori. Ove pojave pogađaju sve činioce društva, a posebnu metu posljednjih godina predstavljaju žene. Najbolji način u borbi protiv ovakvih pojava, osim zakonskih regulativa, su edukacija o njihovom postojanju i osobenostima, mehanizmima prepoznavanja i digitalnim pravima.

Uvod u problematiku online nasilja i dezinformacija prema ženama su dali programska direktorica CeMI-ja, gđa. Teodora Gilić i Nj.E. Ambasador Giles Norman. Potom je CeMI, u saradnji sa regionalnim predavačima, učesnicima predstavio brojne primjere rodno zasnovanog nasilja u digitalnom okruženju u Crnoj Gori i regionu, kao i primjere dobre prakse odnosno mehanizme koji se koriste kako bi se doprinijelo suzbijanju ovog fenomena. Komparativne nalaze iz Crne Gore i regiona su predstavili gdin. Milan Jovanović, šef analitike, Digitalni forenzički centar DFC (CG), gđa. Danica Ilić, novinarka i medijska konsultantkinja, Institut za medijsku različitost (RS – UK), gdin. Dario Jovanović, projektni menadžer, Centri civilnih inicijativa CCI (BiH), gđa. Nataša Vajagić, aktivistkinja, Centar za građanske inicijative CGI Poreč (HR), gđa. Milica Zrnović, projektna koordinatorka, CeMI (CG). 

Osim toga, fokus treninga je bio i na sticanju digitalnih vještina i informacijsko – medijskoj pismenosti.  Prof. Dr Nataša Ružić održala je predavanje na temu medijske pismenosti te predstavila glavne alatke za prepoznavanje (rodno) zasnovanih dezinformacija i lažnih vijesti. Prof.dr Ružić je takođe istakla značaj solution journalism-a odnosno novinarstva orjentisanog ka rješenjima, čiji je cilj ne samo da javnost informiše o društvenom problemu, već i da ponudi rješenje za suzbijanje istog. Ovakva vrsta novinarstva kritički objašnjava određeni društveni problem i fokusira se na primjere dobre prakse i djelotvorna rješenja koja su negdje drugo primijenjivana i sl. 

Zaključci treninga su bili da se puno razgovara o nedoličnim i mizoginim komentarima na društvenim mrežama i online portalima upućenim ženama, međutim, činjenica je da ponašanje u digitalnom okruženju, nažalost, još uvijek nije zakonski regulisano i da se institucionalni mehanizmi zaštite još uvijek ne primjenjuju na adekvatan način. Neophodno je raditi na mehanizmima zakonodavne i institucionalne zaštite, kako bi se žene osjećale sigurnije u online prostoru, te bile osnažene da reaguju ukoliko postanu žrtve online nasilja. 

Trening je okupio više od 50 žena iz političkih partija, NVO-a, medija, međunarodnih institucija, a organizovan je u okviru projekta ‚‚Borba protiv rodno zasnovanih dezinformacija i online nasilja nad ženama u politici u Crnoj Gori“, koji je finansijski podržan od strane Kanadske ambasade u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori u okviru Kanadskog Fonda za lokalne inicijative (Canada Fund for Local Initiatives CFLI). 


Media prilozi