CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

(Ne)sigurna u online prostoru?

21. Oct. 2022. u novosti

U okviru projekta “Korak ka rodnoj ravnopravnosti: Borba protiv digitalnog rodno zasnovanog govora mržnje i nasilja” CeMI je izradio informativni video na temu digitalnog rodno zasnovanog govora mržnje i nasilja. Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.

Svjedočimo sve češćim pojavama sistemskog internet nasilja nad neistomišljenicima u Crnoj Gori, koje je koordinirano od različitih političkih centara. Istaknuti pojedinci u društvu, kreatori javnog mnjenja, lideri NVO postaju meta brutalnih kampanja neistina i uvreda. Cilj je zastrašiti one koji su meta, ali i zaprijetiti i svima ostalima koji iznose svoje mišljenje. Jedna od najizloženijih grupa ovakvom vidu nasilja su žene u javnom životu i politici. Nažalost, osim izostanka adekvatne reakcije institucija ni društvo nema odgovarajući odgovor na suzbijanje ovog problema. 

Važno je da radimo na edukaciji žena o njihovim digitalnim pravima, da prepoznaju online nasilje kao i da ih informišemo koji mehanizmi zaštite im stoje na raspolaganju, što je jedan od ciljeva videa dostupnog u nastavku.