CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Obrađeno više od 70 odsto uzorka, “Crno na bijelo” i Bošnjačka stranka gotovo sigurno prešle cenzus

30. Aug. 2020. u novosti

Na osnovu 71,2 odsto obrađenog uzorka, gotovo je sigurno da su koalicija “Crno na bijelo” i Bošnjačka stranka prešle cenzus, saopštio je predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI)Zlatko Vujović.

„Na bazi ovoga možemo saopštiti preliminarne rezultate, ali moramo objasniti izborni sistem. Veoma je moguće da se nekoliko partija bori za cenzus i za sada, gotovo sigurno, možemo reći da su URA i Bošnjačka stranka prešle taj cenzus. Kada govorimo o Socialdemokratama, i oni su prilično stabilno iznad cenzusa, očekujemo da oni, i nakon što budu pristizali podaci sa ostalih biračkih mijesta, ne ugroze parlamentarni status“, rekao je Vujović.

On je naveo da je status Socijaldemokratske partije Crne Gore neizvjestan koja je, kako je saopštio, trenutno iznad cenzusa.

Govoreći o partijama koje su osvojile najviše glasova, Vujović je da su to „Odlučno za Crnu Goru- Milo Đukanović“ i „Za budućnost Crne Gore“.

„Koalicija „Odlučno za Crnu Goru- Milo Đukanović“ nije mnogo varirala od onoga što smo saopštili na prvoj pres konferenciji, odnosno 34.7odsto ili u 29mandata. Koalicija „Za budućnost Crne Gore“ osvojila je, za sada, 33.1odsto ili 27 mandata.Moramo biti svjesni da će mandati varirati i da oni u bitnome zavise od toga da li će neke partije preći cenzus. Ovdje prije svega mislim na one partije koje smo pominjali ali i partije nacionalnih manjina zbog složenog sistema raspodjele mandata“, kazao je Vujović.

On je naveo da je upitan mandat HGI, koji trenutno ima 0.2 odsto.

„Iz realizacije našeg uzorka, vidimo da nisu pristigli podaci sa dosta biračkih mijesta, kao iz Kotora i Tivta gde tradicionalno ova politička partija ima snažnu podršku, stoga treba imati razumijevanja i strpljenja. Albanska lista osvojila je 1.5 odsto, a Albanska koalicija 1.1 odsto i kako sada stvari stoje, trebalo bi da osvoje dva mandata“, rekao je Vujović.

On je poručio da je najbitnije u ovom momentu doći do pouzdanih rezultata.