CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Održan Nacionalni okrugli sto na temu unutarstranačke demokratije

22. Jul. 2015. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje CeMI je 21. jula 2015. godine održao Nacionalni okrugli sto pod nazivom „Uticaj personalnog glasanja na unutarpartijsku demokratiju – slučaj Crna Gora“, u cilju prezentacije istoimene nacionalne studije, čiji su autori prof. dr Srđan Darmanović, prof. dr Vladimir Goati, doc. dr Boris Vukićević, mr Zlatko Vujović, mr Nikoleta Tomović i mr Vlado Dedović.

Događaj je organizovan u okviru međunarodnog naučno-istraživačkog projekta Balkanska komparativna studija izbora: uticaj personalnog glasa na unutarpartijsku demokratiju, koji se realizuje u okviru Regionalnog programa za promociju istraživanja na Zapadnom Balkanu, podržanog od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Navedeni projekat se sporovodi u zemljama Zapadnog Balkana, u partnerstvu sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Beogradu, NVO KIPRED sa Kosova, te grupom eksperata iz Bosne i Hercegovine, a uz mentorstvo međunarodnog tima stručnjaka u oblasti istraživanja izbornih sistema, sa Univerziteta u Lozani i Švajcarskog stručnog centra u oblasti društvenih nauka koji čine Georg Lutz, Brian Kleiner, Nicolas Pekari, Josep Colomer, Åsa Bengtsson i Ioannis Andreadis.

U okviru uvodnih izlaganja, učesnicima su se obratili mr Milutin Simović, potpredsjednik Skupštine Crne Gore, i mr Zlatko Vujović, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje. Vujović je istakao značaj realizacije ovog projekta, jer podaci prikupljeni komparativnim ispitivanjem kandidata za poslanike političkih partija u Crnoj Gori pokazuju da većina kandidata na parlamentarnim izborima 2012. godine podržava izmjene izbornog sistema u smislu uvođenja preferencijalnog glasanja. On nalazi da je ovakvo rješenje optimalno za Crnu Goru, u kojoj postoji velika centralizacija u procesu donošenja odluka unutar partija, na relaciji rukovodstvo-članstvo, odnosno lokalni-centralni partijski organi. Potpredsjednik Simović istakao je činjenicu da čak 15% poslanika u Skupštini Crne Gore čine samostalni, odnosno nezavisni, poslanici koji su napustili matične poslaničke klubove, što predstavlja jasnu indikaciju da problem predstavlja unutarpartijsko nepovjerenje, radije nego nepovjerenje građana u izborni proces.

U nastavku okruglog stola, održane su dvije panel diskusije: „Reforma izbornog zakonodavstva: izgledi i modeli“ i „Unutarstranačka demokratija: iskustva i prakse političkih partija“. U prvom panelu, učestvovali su gospodin Rifat Rastoder, predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, doc. dr Boris Vukićević, profesor na Fakultetu političkih nauka, gospođa Azra Jasavić, potpredsjednica Pozitivne Crne Gore, gospodin Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije, gospodin Rešad Sijarić, poslanik Bošnjačke stranke i gospodin Vlado Dedović, direktor Pravnog odjeljenja u CeMI-ju i član Državne izborne komisije. Panelisti su istakli svoja viđenja u odnosu na potencijalne izmjene izbornog sistema u pravcu njegove personalizacije, pri čemu je stav većine učesnika po ovom pitanju bio pozitivan.

U drugoj panel diskusiji, „Unutarstranačka demokratija: iskustva i prakse političkih partija“, učesnicima su se obratili prof. dr Vladimir Goati, gospodin Predrag Sekulić, poslanik Demokratske partije socijalista, gospodin Dritan Abazović, samostalni poslanik u Skupštini Crne Gore, gospodin Rade Bojović, potpredsjednik političke partije URA, gospođa Jelena Radenović, predstavnica Socijalističke narodne partije, te gospodin Vladimir Martinović, potpredsjednik Demokratske Crne Gore. Panelisti su predstavili procedure i prakse koje definišu demokratiju unutar partija koje predstavljaju, uz generalnu ocjenu da su rascjepi partija na političkoj sceni Crne Gore posljedica niskog nivoa unutarpartijske demokratije.