CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Održan okrugli sto: „Održivi institucionalni mehanizmi za poboljšanje predstavljenosti manjina u crnogorskom parlamentu”

03. Dec. 2010. u novosti

Centar za monitoring (CEMI), 3. decembra, 2010. godine u hotelu „Premier“ sa početkom u 11h organizovao je okrugli sto na temu „Održivi institucionalni mehanizmi za poboljšanje predstavljenosti manjina u crnogorskom parlamentu”, u okviru projekta „Poboljšanje predstavljenosti manjina u nacionalnom Parlamentu“, koji je finansijski podržan od strane Evropskog fonda za Balkan.

Na okruglom stolu je predstavljena studija koja se bavi ovim pitanjem, a sadrži analizu stanja u Crnoj Gori, regionalni pregled i konkretne prijedloge za poboljšanje predstavljenosti manjina u crnogorskom parlamentu. Studija analizira postojeće modele koji su predloženi i predlaže načine za uvođenje institucionalnih mehanizama za adekvatnu predstavljenost manjina u nacionalnom Parlamentu. Studija analizira dva scenarija rješavanja ovog problema koja su potekla od strane političkih aktera, a takođe studija obuhvata i dva scenarija koja je razvio tim Centra za monitoring, a koji su bili predmet dužeg istraživanja.

Nakon pozdravnih riječi mr Zlatka Vujovića, predsjednika Upravnog odbora CEMI-ja, na okruglom stolu su o značaju i potrebi unapređenja predstavljenosti manjina u nacionalnom Parlamentu govorili Clive Rumbold, vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, i Alyn Roberts iz Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Nakon predstavljanja studije o institucionalnim mehanizmima za poboljšanje predstavljenosti manjina u crnogorskom parlamentu koju je radio istraživački tim CEMI-ja, stavove o ovom pitanju iznijeli su predstavnici predlagača dva prijedloga zakona koji tretiraju promjene izbornih zakona: dr Miodrag Vuković, poslanik i član predsjedništva DPS-a, i Vladislav Bojović, savjetnik u Klubu poslanika SNP-a i član glavnog odbora SNP Crne Gore i Genci Nimanbegu, poslanik iz političke partije FORCA.

Studiju na našem jeziku možete preuzeti ovdje