CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Održan trening na temu “Pisanje efektivnih prijedloga praktičnih politika”

26. Apr. 2010. u novosti

Centar za monitoring CeMI je, u partnerstvu sa Međunarodnom mrežom pomoći – IAN iz Beograda, održao treći po redu trening za članove Koalicije za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Koalicija je formirana u okviru projekta „Jačanje kapaciteta u zastupanju i pripremi javnih politika Koalicije nevladinih organizacija u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti“, a čine je devet organizacija iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Projekat je finansijski podržan od strane Evropske unije, posredstvom Delegacije Evropske Komisije u Podgorici.

U cilju jačanja kapaciteta Koalicije, do sada su uspješno održana dva treninga za predstavnike te Koalicije i to na temu pisanja i pripreme prijedloga EU projekata i zastupanja zasnovanog na činjenicama. Posljednji trodnevni trening održan je na Zlatiboru u periodu od 23-25. aprila 2010. godine i imao je za cilj da osnaži kapacitete predstavnika Koalicije za društvene promjene u procesu kreiranja djelotvornih prijedloga praktičnih politika.

Polaznici seminara su uspješno savladali materiju pisanja i pripreme djelotvornih prijedloga praktičnih politika i započeli rad na konkretnim prijedlozima praktičnih politika u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti. U skladu sa navedenim, Koalicija će u okviru projekta pripremiti četiri studije praktične politike i četiri sažetka prijedloga praktičnih politika u oblasti zdravstva, obrazovanja, nezaposlenosti i socijalne zaštite, koje predstavljaju četiri oblasti Strategije za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti.