CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Održan trening o političkim pravima, reprezentaciji i političkoj participaciji RE populacije u Crnoj Gori

28. Apr. 2022. u novosti

27.04.2022. u PR Centru, Podgorica 

U okviru projekta „Na putu do inkluzije RE populacije u sistem odlučivanja u Crnoj Gori “ CeMI je održao trening o političkim pravima, reprezentaciji i političkoj participaciji RE populacije u Crnoj Gori.

Predavači tokom jednodnevnog treninga za pripadnike RE populacije su bili profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, prof. dr Danijela Vuković-Ćalasan i izvršni direktor NVO Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama- Phiren amenca”, gospodin Elvis Beriša. 

Tema prve sesije treninga je bio model multikulturalizma kao model integracije. Učesnici su usvojili znanja, razmijenili iskustva i analizirali mogućnosti i izazove ovog modela na primjeru Crne Gore.

Tokom druge sesije treninga o političkim pravima, reprezentaciji i političkoj participaciji RE populacije u Crnoj Gori učesnici su usvojili znanja o teorijskom objašnjenju pomenutih pojmova. Predavač i učesnici su analizirali položaj RE populacije na političkoj mapi Crne Gore i diskutovali moguće mehanizme za unaprjeđenje položaja ove populacije u političkom životu Crne Gore analizirajući pozitivne prakse zemalja Evropske unije.

Gospodin Elvis Beriša je govorio o modelima i mehanizmima podsticanja većeg učešća RE populacije u političkom životu i pozicijama donošenja odluka. 

Projekat „Na putu do inkluzije RE populacije u sistem odlučivanja u Crnoj Gori “ je finansijski podržan od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.

 

Media prilozi