CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Održana prezentacija nove elektronske baze podataka za Državnu izbornu komisiju

19. Feb. 2013. u novosti

U okviru projekta “Unaprjeđenje koordinacije i protoka informacija u prevenciji korupcije u Crnoj Gori“, uz podršku USAID, kroz program Good Governance Activity in Montenegro, Centar za monitoring i istraživanje CeMI je izgradio elektronsku bazu podataka za Državnu izbornu komisiju.

Ova baza omogućava partijama unos podataka o finansiranju u elektronskoj formi, a Državnoj izbornoj komisiji olakšava objavljivanje ovih izvještaja. Dok Državna izborna komisija ima pristup svim dijelovima izvještaja partija, građanima će biti djelimično ograničen pristup, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Novi filteri omogućavaju zainteresovanim institucijama i građanima da nalaze izvještaje partija po godini i tipu izbora, dok su prethodno svi izvještaji bili grupisani na jednom mjestu.

Na prezentaciji, održanoj 30. novembra, članovi Državne izborne komisije su bili upoznati sa načinom funkcionisanja baze, unosa podataka, objavljivanja izvještaja, kao i vraćanja izvještaja partijama kako bi ih izmijenili prije objavljivanja. Na osnovu prijedloga članova DIK, ova baza će biti unaprijeđena prije njenog predstavljanja političkim partijama i građanima.