CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Predstavljeni rezultati ispitivanja birača u Crnoj Gori

27. Jun. 2016. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje CeMI je, u srijedu 22. juna sa početkom u 11 časova, održao konferenciju za medije u cilju prezentacije rezultata Ispitivanja stavova birača u Crnoj Gori. Na konferenciji su govorili mr Zlatko Vujović, predsjednik UO CeMI, mr Ana Selić, direktorica Odjeljenja za istraživanje javnih politika i Dubravka Popović, saradnica na projektu.

Istraživanje je sprovedeno u martu/aprilu 2016. godine, na uzorku od 1001 ispitanika, a u okviru regionalnog naučno-istraživačkog projekta „Balkanska komparativna studija izbora: Uticaj personalnog glasa na unutarpartijsku demokratiju“, koji se sprovodi u ovkiru Regionalnog programa za promociju istraživanja na Zapadnom Balkanu. Ispitivanje je u istom periodu sprovedeno u Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, a rezultati su dostupni na internet stranici projekta www.balkanelectoralstudies.org.

Istraživanje je pokazalo da građani Crne Gore u velikoj mjeri podržavaju forme demokratijzacije unutar političkih partija u našoj zemlji. Naime, građani smatraju da zakonom treba regulisati procedure donošenja odluka u političkim partijama (63,7%), procedure izbora partijskih rukovodstava (61%), odnosno procedure nominovanja kandidata za poslanike u 64,7% slučajeva. Uz to, iznenađujuća je otvorenost građana za neposredne izbore i to unutar stranke (24%), odnosno za izbore otvorene i za one koji nijesu članovi partije, odnosno otvorene svim zainteresovanim građanima (32%).

Sa druge strane, istraživanje je pokazalo da građani nisu u dovoljnoj mjeri upoznati sa osnovnim pojmovima izbornog sistema, tako da samo 1% građana zna da je Crna Gora jedna izborna jedinica, 4,9% da koristimo proporcionalni izborni sistem, odnosno 40% građana smatra da su direktno izabrali svog predstavnika u Skupštini Crne Gore. Neupućenost građana prati i nezainteresovanost za politička zbivanja, tako da je svega 49% ispitanika nije preduzelo niti jednu politički odgovornu aktivnost, a među onima koji su iskzazali neku vrstu aktivizma, najbrojniji su ispitanici koji su diskutovali i politici sa drugim ljudima. U ovoj kategoriji ljudi nalaze se dominantno građani starosti preko 60 godina, sa nižim obrazovanjem i u većem broju muškog pola. Po količini aktivizma građana, slijedi potpisivanje peticija (9%), te učešće na protestima (7%).

Ukoliko bi se u nedjelju održali izbori, na njima bi glasalo 70% građana Crne Gore. Razlozi onih koji ne bi glasali su nezainteresovanost za politiku (25%), nepovjerenje (20%) i odsustvo adekvatne ponude među političkim partijama/kandidatima (14%).

Kompletne rezultate istraživanja možete preuzeti OVDJE.