CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Predstavnici CeMI-ja učestovavali na zajedničkoj sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore

25. Oct. 2013. u novosti

Predstavnici CeMI-ja su učestovavali na zajedničkoj sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore koja je održana 25.10. 2013. godine, sa početkom u 11h. Na sjednici je održano kontrolno saslušanje Miodraga Radunovića, ministra zdravlja u Vladi Crne Gore i Mersada Mujevića, direktora Uprava za javne nabavke, na temu “Javne nabavke u zdravstvu”. Pozivu da učestvuju na ovoj sjednici skupštinskih odbora odazvali su se i Kenan Hrapović, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Milan Mijović, direktor Kliničkog centra Crne Gore, kao i Budimir Stanišić, prvi čovjek javne zdravstvene ustanova Apoteke Crne Gore “Montefarm”.

Predstavnici CeMI-a su članovima skupštinskih odbora i medijima podijelili Brif, pod naslovom: “Rizici od korupcije u javnim nabavkama u crnogorskom zdravstvu – Prijedlozi za njihovo prevazilaženje“, koji je CeMI izradio u okviru projekta “Borba protiv korupcije u zdravstvenom sistemu Crne Gore”, realizovanog uz podršku Ambasade SR Njemačke u Podgorici.

Nakon poziva od strane predsjednika skupštinskih odbora, predstavnici CeMI-a su ukratko prezentovali nalaze iznesene u Brif-u, te naveli da ovaj dokument predstavlja samo dio detaljne studije i istraživanja koje je CeMi posljednjih godinu dana sproveo o korupcijskim rizicima u zdravstvenom sistemu Crne Gore. Predstavnici CeMI-ja su, takođe istakli da je predmetna sjednica, s obzirom da je posvećena kontrolnom saslušanju nadležnih u oblasti javnih nabavki u zdravstvu , te da se u Brifu ukazuje, između ostalog, na nepreciznost i neusaglašenost pojedinih zakonskih odredbi u oblasti zdravstva i javnih nabavki, jedinstvena prilika da se CeMI-jevi nalazi i preporuke na ovu temu prezentuju najvišem zakonodavnom tijelu.

Predsjednici i članovi skupštinskih odbora su pohvalili priloženi dokument, a nalazi sadržani u Brifu su korišćeni u daljem toku zasijedanja.