CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Prijavi korupciju u zdravstvu!

13. Dec. 2022. u novosti

Projektna koordinatorka CeMI-ja, koleginica Maja Bjelić je jutros na Gradskoj TV pozvala građane da prijave korupciju u zdravstvu putem aplikacije Za zdravije zdravstvo, dostupne iOS i Android uređajima, kao i putem web stranice www.zazdravijezdravstvo.me.

Tom prilikom je istakla da su nalazi istraživanja javnog mnjenja koje je CeMI sproveo u okviru projekta, u kojima gotovo 60 odsto ispitanika navodi da je korupcija u zdravstvu prisutna, pokazali nesumnjivu potrebu za realizacijom ovog projekta.

''CeMI je u skladu sa ranijim naporima za poboljšanje stanja u ovoj oblasti unaprijedio aplikaciju i omogućio građanima da se direktno uključe u borbu protiv korupcije i povredu prava u zdravstvu podnošenjem prijava putem pomenute aplikacije. Podnošenje prijava se vrši na veoma jednostavan način, uz unošenje opisa problema ili situacije koja se prijavljuje. Aplikacija omogućava i dodavanje fotografija, audio ili video sadržaja, nakon čega građanin/ka podnosi prijavu. Sve prijave stižu pravnom timu CeMI-ja koji ih analizira i koji će u skladu sa prirodom istih reagovati, obavještavajući javnost i relevantne institucije o konkretnoj povredi.'', kazala je Bjelić.

Ona je istakla da ništa ne može opravdati korupciju u zdravstvu i da za to odgovornost snose i građani i zdravstveni radnici.

Osim prisustva korupcije, obje strane su odgovorne i za nedovoljan stepen informisanosti građana o njihovim pravima. Nerijedak je slučaj da upravo zdravstveni radnici ne informišu pacijenta o njegovim pravima i kome bi se mogao obratiti u slučaju kršenja istih.