CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Prva međunarodna ljetnja Škola prava Evropske unije „Pravo na obrazovanje i demokratija – evropsko iskustvo“

29. May. 2016. u novosti

Univerzitet Donja Gorica i Centar za monitoring i istraživanje su u periodu od 24. do 28. maja 2016. godine, organizovali međunarodnu ljetnju Školu prava Evropske unije, pod nazivom „Pravo na obrazovanje i demokratija – evropsko iskustvo“. Školu su otvorili direktor Direktorata za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić i predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić.

Osim studenata, pravo na prisustvo ljetnjoj školi ove godine dobili su i srednjoškolci.

Eminentni govornici iz regiona, ali i iz zemalja čitave jugoistočne Evrope, poput prof. dr Milana Podunavca, prof. dr Radmila Marojevića, prof. dr Anette Caplanove, prof. dr Stevana Lilića, prof. dr Marijane Pajvančić, doc. dr Darka Dimovskog i mnogih drugih govorili su učesnicima o evropskom sistemu obrazovanja i važnosti poštovanja demokratskih vrijednosti u zemljama članicama EU.

Tokom petodnevnog boravka u Baru, polaznici Škole su imali priliku da čuju predavanja najvećih stručnjaka iz oblasti prava, političkih nauka i umjetnosti, kao i da dobiju odgovore na neka od najvažnijih pitanja iz oblasti prava Evropske unije. Neke od tema o kojima su eminentni predavači govorili tiču se nadležnosti Evropske unije u oblasti obrazovanja, pravnim klinikama kao jednim vidom obrazovanja modernog pravnika, zabrani diskriminacije u oblasti visokog obrazovanja, odnosu između obrazovanja i religije, kreativnosti i umjetnosti kao ljudskim resursima.

Polaznici su imali priliku da se upoznaju sa evropskim modelom obrazovanja koji pruža mogućnosti za sticanje znanja i vještina koje su cijenjene na tržištu rada. Aktivno učešće mladih na tržištu rada je važan dio procesa demokratizacije i ekonomskog razvoja zemlje, zbog čega su u međunarodnoj ljetnjoj školi prezentovana specifična rješenja za reformu sistema obrazovanja u Crnoj Gori, koja obuhvataju i neformalne oblike obrazovanja, kao i organizovanje mreže mladih oko tijela koja im daju mogućnost da kreativno rade, poboljšaju svoje komunikacione vještine i liderstvo, sarađuju sa sličnim organizacijama i institucijama u zemlji i inostranstvu, stvore veće mogućnosti da putuju i uče i samim tim poboljšaju zapošljavanje i mobilnost svojih usluga na tržištu rada. Polaznici škole su društveno angažovani mladi ljudi koji su, učestvujući u diskusijama, na najbolji način predstavili potrebe i nedostatke sa kojima se suočavaju, kao i njihovu viziju o najpogodnijem modelu obrazovanja.

Kritičko izdanje knjige “Luča mikrokozma”Petra II Petrovica Njegosa, autora Radmila Marojevića promovisana je 26. maja 2016. godine u Dvorcu kralja Nikole u Baru. Promocija je organizovana u okviru međunarodne ljetnje škole “Pravo na obrazovanje i demokratija-evropsko iskustvo”. Na promociji su govorili: prof. dr Radmilo Jovanović, autor izdanja, akademik Tonko Maroević, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i prof. dr Dragan K. Vukčević, dekan Fakulteta pravnih nauka iz Podgorice

U subotu, 28. maja, tokom svečanog zatvaranja škole, svim polaznicima uručene su diplome.

Škola koju je organizovao Univerzitet Donja Gorica u saradnji sa partnerima: Centrom za monitoring i istraživanje CEMI, Art Communications-om iz Podgorice, Centrom za međunarodne studije iz Hrvatske i Centrom za evropske perspektive iz Slovenije, u okviru projekta „Budi spreman za EU vrijednosti“ podržala je Evropska komisija u okviru programa Erasmus Plus (poziv Capacity Building Youth – Western Balkans).