CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Radionica „Ljudska prava i demokratija u EU”

25. May. 2016. u novosti

Univerzitet Donja Gorica i Centar za monitoring i istraživanje su u utorak 24.maja 2016. godine organizovali radionicu na temu „Ljudska prava i demokratija u EU”. Radionicu su otvorili generalni direktor Direktorata za unaprjeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda        Leon Gjokaj, dekan Humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica prof. dr Milan Podunavac i direktor pravnog odjeljenja Centra za monitoring i istraživanje Vlado Dedović.

Osim studenata, pravo učešća u radionici dobili su i srednjoškolci.

Radionica se sastojala od tri sesije kojima su obuhvaćene teme koje se tiču ljudskih prava i jednakog uživanja prava na obrazovanje za sve, dominantnih koncepta EU – kulture demokratije i kulture u demokratiji kao i pitanja legitimiteta i demokratskog deficita u EU. Na prethodno navedene teme su govorili stručnjaci iz oblasti prava poput prof. dr Budimira Košutića, dr Dragana Đukanovića i mr Bojana Božovića.

Polaznici su imali priliku da se upoznaju sa obrazovnim sistemom u EU koji je u skladu sa pravnim normama kao i sa demokratskim vrijednostima koje se njeguju u državama članicama. Nakon predavanja vođena je diskusija u cilju iniciranja konstruktivnih rješenja i smjernica za naš sistem obrazovanja na putu ka evropskim standardima.

Radionica koju je organizovao Univerzitet Donja Gorica u saradnji sa partnerima: Centrom za monitoring i istraživanje CEMI, Art Communications-om iz Podgorice, Centrom za međunarodne studije iz Hrvatske i Centrom za evropske perspektive iz Slovenije, u okviru projekta „Budi spreman za EU vrijednosti“ podržala je Evropska komisija u okviru programa Erasmus Plus (poziv Capacity Building Youth – Western Balkans).

[gallery size="medium" ids="11626,11627,11628,11629,11630,11631,11632"]