CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Reagovanje: CeMI demantovao OIK da je biračko mjesto broj 2 Hollegro otvoreno na vrijeme

04. Feb. 2018. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) demantovao je Opštinsku izbornu komisiju (OIK) Ulcinj da je biračko mjesto br. 2 (Hollegro) otvoreno u 7 sati i da je otvaranje tog biračkog mjesta izvršeno u skladu za zakonskim obavezama.

Akreditovani posmatrač kao i članovi mobilnog tima CeMI-ja su se uvjerili da je rad na biračkom mjestu 2 otvoreno sa gotovo 20 minuta kašnjenja, da su u 7 sati na biračkom mjestu broj 2 od članova biračkog odobra bili prisutni samo predsjednik i jedan član, te da je i predsjednik biračkog odbora pozvao Opštinsku izbornu komisiju da bi ih obavijestio o ,,petnaestominutnom kašnjenju”.

Predsjednik biračkog odbora nije dozvolio televizijskoj ekipi PR Centra da snimi neadekvatno stanje na biračkom mjestu na koje su upozorili posmatrači CeMI-ja.

“Ovom prilikom pozdravljamo aktivnosti OIK-a koji su, i pored bespotrebnog negiranja da je mjesto neadekvatno osvijetljeno kako ističe CeMI, obezbjedili prisustvo ,,pojačane svjetlosti” kako bi se uklonio nedostatak na koji je CeMI skrenuo pažnju. Problem sa ovim mjestom je što je organizovano u prostoru diskoteke, pa samim time je rasvjeta prilagođena osnovnoj djelatnosti objekta, sa prigušenim svjetlima, a ne nikako mjestu u kome se na transparentan način treba obavljati izborni process”, kaže se u reagovanju CeMI-ja.

Iz te organizacije upozorili su da to nijesu jedina mjesta koja ne predstavljaju adekvatan izbor za sprovođenje glasanja, o čemu će, kako su saopštili, detaljno obavijestiti javnost.

“Što se tiče biračkog mjesta br. 6, predsjednik OIK-a je sebe demantovao riječima da su glasački listići naknadno prebrojavani jer se ta radnja morala izvršiti značajno prije zakonskog roka za otvaranje odnosno prije 7 sati. Zato je glasanje na pomenutom biračkom mjestu kasnilo gotovo sat vremena iako je broj listića na kraju ipak bio ispravan“, navodi se u reagovanju.

Iz CeMI-ja su pojasnili da otvoreno biračko mjesto znači da su sve radnje za pripremu glasanja obavljene prije planiranog početka glasanja odnosno prije 7 sati, odnosno glasanje omogućeno u to vrijeme, „a ne da je neko od članova biračkog odbora prisutan na biračkom mjesto odnosno da obavlja pripremne radnje nakon 7 sati, kao recimo što su u ovom slučaju brojali glasačke listiće“.

„Zakonska obaveza je da svi članovi biračkih odbora budu na biračkim mjestima dva sata prije otvaranja biračkog mjesta upravo da ne bi dolazilo do kašnjenja do kojih je došlo u pomenutim slučajevima. Umjesto obmanjivanja javnosti očekujemo da predsjednik OIK uloži više napora u ispunjavanje zakonskih obaveza koje prostiču iz nadležnosti Opštinske izborne komisije“, poručili su iz CeMI-ja.