CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Studijska posjeta Hrvatskoj

23. Jun. 2016. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje CeMI u saradnji sa Univerzitetom Donja Gorica i Centrom za međunarodne studije iz Hrvatske, organizovao je studijsku posjetu Hrvatskoj sa tematskom pozadinom pod nazivom “Tri godine iskustva hrvatske omladine u EU”.

Crnogorski studenti i srednjoškolci su od 13. do 22. juna imali priliku da sagledaju prednosti evropskog sistema obrazovanja i važnost poštovanja demokratskih vrijednosti u zemljama članicama EU.

Studenti su pohađali predavanja eminentnih stručnjaka iz ove oblasti koji su govorili o vrijednostima evropskih integracija, iskustvu Hrvatske na tom putu, bezbjednosnoj politici kao i o zdravstvenom, obrazovnom i kulturnom sistemu u Evropi. Edukativni dio uključio je i iskustvo Hrvatske u povlačenju sredstava iz EU fondova, medijsku pismenost i elektroničko poslovanje prema EU standardima, kao i značaj organizacijske kulture na radnim mjestima radi promovisanja vrijednosti Evropske unije.

Studenti su bili u prilici da posjete neke od važnih institucija kao što je specijalna bolnica Naftalan i na taj način imaju uvid u korišćenje EU fondova. Obilasku muzeja u Zagrebu i Ivanić-Gradu prethodila su predavanja iz oblasti kulture i istorije, koja su prenosila iskustva Zagrebačke županije u kojoj su studenti boravili. Pored toga, oni su aktivno učestvovali u radionicama i debatama braneći stavove za i protiv članstva u EU i iznoseći argumente kojima su isticali i opovrgavali benefite članstva. Na ovaj način su postojeća i stečena znanja simulirali i u praksi diskutovali o izazovima sa kojima se suočila Hrvatska, a sa kojima će se naša država suočavati u budućnosti.

Upoređujući iskustva Hrvatske donijeli su zaključke u vezi sa strategijom spremnost prije brzine koju Crna Gora mora primjenjivati tokom svog integracionog procesa.

Važno je napomenuti da su tokom studijske posjete partneri održali projektni sastanak na kojem su istakli značaj sprovođenja projekta i diskutovali o smjernicama za dalji podsticaj kada je u pitanju transfer znanja i iskustva .

Svečanim uručenjem sertifikata je završena studijska posjeta Hrvatskoj koja je realizovana u okviru projekta Erasmus + “Budi spreman za EU vrijednosti” i bila vrijedno iskustvo za sve učesnike.