CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

U okviru međunarodne škole, 50 učenika i studenata steklo znanje o omladinskim politikama

01. Dec. 2017. u novosti

Podgorica, PR pres servis – U okviru IV međunarodne škole „Obrazovanje mladih i tržište rada“ 50 društveno angažovanih učenika i studenata prethodne sedmice steklo je znanje o omladinskim politikama u Crnoj Gori i strateškim dokumenatima vezanim za zapošljavanje mladih.

To je saopšteno iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) i Univerziteta Donja Gorica (UDG), koji su sa Art Communications-om iz Podgorice, Centrom za međunarodne studije iz Hrvatske i Centrom za evropske perspektive iz Slovenije, u okviru projekta „Budi spreman za EU vrijednosti“, organizovali IV međunarodnu školu, koja je završena danas svečanom dodjelom diploma u hotelu “Palas” u Petrovcu.

Organizatori su saopštili da je 50 društveno angažovanih učenika i studenata, prethodne sedmice sticalo znanja o omladinskim politikama u Crnoj Gori i strateškim dokumenatima vezanim za zapošljavanje mladih.

„Oni su imali uvid u ključne probleme koji se javljaju po pitanju neusklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, budući da su znanje i odgovarajuće vještine osnovni preduslov za stvaranje društva znanja, povećanja produktivnosti i konkurentnosti privrede“, navodi se u saopštenju.

Međunarodna škola „Obrazovanje mladih i tržište rada”, kako je saopšteno, imala je za cilj i pružanje mogućnosti polaznicima da steknu nova znanja iz oblasti evropskih omladinskih politika i njihovog usklađivanja sa potrebama tržišta rada u Crnoj Gori.

„Škola je imala za cilj i predlaganje modela unapređenja nacionalnih strateških dokumenata za zapošljavanje mladih, te unapređenje koherentnosti politika i aktivnosti za zapošljavanje mladih u Crnoj Gori, koji bi imali pozitivan uticaj na profesionalni i lični uspjeh mladih u svim daljim fazama života“, navodi se u saopštenju.

U okviru Škole polaznici su, kako su kazali, imali priliku da čuju predavanja eminentnih stručnjaka iz Crne Gore i regiona.

„To su stručnjaci poput predsjednika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragana K. Vukčevića, generalne direktorice Direktorata za visoko obrazovanje Ministarstva prosvjete Crne Gore Mubere Kurpejović, dekana Humanističkih studija UDG Milana Podunavca, dekanice Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis UDG Maje Drakić Grgur, profesora Ilije Vujačića sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Stevana Lilića, Budimira Košutića sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i brojnih drugih“, navodi se u saopštenju.

Četvrta po redu međunarodna škola dio JE projekta „Budi spreman za EU vrijednosti“ koji je podržala Evropska komisija u okviru programa Erasmus plus programa.