CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

U Podgorici do 13 sati glasalo 33,8 odsto birača

27. May. 2018. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) do 13 sati na lokalnim izborima najveća izlaznost zabilježena je u Šavniku  gdje je glasalo 55,4 odsto upisanih birača, a najmanja u Baru gdje je izlaznost 26,5 odsto, saopšteno je iz te organizacije.

PR koordinatorka CeMI-ja, Teodora Gilić, kazala je na pres konferenciji da ta organizacija oštro osuđuje napad na kandidate za odbornike koalicije Demokrate – URA, koji se desio u Podgorici u naselju Konik.

„Zahtijevamo od Tužilaštva da hitno istraži ovaj slučaj i da ga zajedno sa policijom procesuira. Pozivamo političke partije i njihove aktiviste da se uzdrže od nasilnog ponašanja i da osude bilo koji vid nasilja tokom izbornog procesa“, istakla je Gilić.

Ona je kazala da je u Podgorici do 13 sati glasalo 33,8 odsto birača, što je, kako je pojasnila, za 0,4 odsto manje nego na predsjedničkim izborima, i za 6,4 odsto manje nego na parlamentarnim izborima održanim 2016. godine.

„Do 13 sati u Baru je glasalo 26,5 odsto birača, Bijelom Polju 30,6 odsto, Danilovgradu 36,7 odsto, Golubovcima 41,8 odsto, Kolašinu 46,2 odsto, Plavu 34,3 odsto, Pljevljima 43,4 odsto, Rožajama 28,6 odsto, Šavniku 55,4 odsto i na Žabljaku 46,3 odsto“, navela je Gilić.

Prema njenim riječima, tokom izbornog procesa je primijećen određen broj nepravilnosti.

„U Podgorici, na biračkom mjestu 59-A, JPU „ĐINA VRBICA“, vaspitna jedinica Đina Vrbica glasanje je prekinuto na pet minuta zato što je zamjenik predsjednika biračkog odbora izašao u dvorište da opomene tri lica koja su vodila evidenciju o biračima koji su iskoristili svoje biračko pravo. Član biračkog odbora je postupio u skladu sa zakonom“, navela je Gilić.

Ona je kazala da je u Golubovcima, na biračkom mjestu 92 – kuća  Milenka Vida Maraša, Mitrovići dva birača su predala ispunjene, nepresavijene glasačke listiće jednom članu biračkog odbora, koji ih je, kako je navela, zatim stavljao u glasačku kutiju.

„Ovim su prekršena pravila izborne procedure propisana članom 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika“, pojasnila je Gilić.

CeMI, kako je kazala, podsjetića da biračko mjesto 130 u Tuzima neće biti otvoreno za glasanje odlukom Opstinške izborne komisije.

„Sve zabilježene nepravilnosti, kao i procente izlaznosti i druge informacije u vezi s izborima, možete pronaći na našem web sajtu izbori2018.me. Pozivamo sve građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj 077 600 037!“, rekla je Gilić.

Projekat nadgledanja lokalnih izbora je omogućila Ambasada Savezne Republike Njemačke u Podgorici.

Media prilozi